Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno jako na dlani. Procházku po silniční estakádě si nenechaly ujít tisíce lidí

Možnost prohlédnout si Brno z ptačí perspektivy přilákala tisíce lidí, kteří zamířili na silniční estakádu na Tomkově náměstí. Stavba, která je součástí velkého městského okruhu, se na jeden den otevřela veřejnosti. Návštěvníci se prošli po osmnáct metrů vysokém mostě a vychutnali si dechberoucí výhledy na město.

„Vysoký zájem o procházku po estakádě jsme očekávali. A zájem byl rozhodně srovnatelný s otevřením tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici, který jsme letos v dubnu zpřístupnili před tím, než jím začaly pravidelně projíždět tramvaje. Tehdy se přišlo podívat sedm tisíc lidí a je možné, že dnešek toto číslo překoná,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Z bezpečnostních a kapacitních důvodů mohli lidé na estakádu vyrazit pouze po svých. Kola, koloběžky a dokonce ani dětské kočárky na most vjet nesměly. Stejně tak museli doma zůstat čtyřnozí mazlíčci.

Úsek velkého městského okruhu od Rokytovy ulice po Tomkovo náměstí má téměř šet set metrů, pouze čtyřiapadesát metrů ale vede po zemském povrchu, zbytek už po estakádě. Most nesený pilíři se klene až osmnáct metrů nad zemí a jeho piloty jsou ukotveny v zemi až do hloubky třiceti metrů.

Ředitelství silnic a dálnic, které stavbu zhotovuje, potvrdilo, že pro automobily se estakáda otevře příští rok. Jedna z větví vznikajícího mostu ale zatím zůstane zaslepená a v budoucnu na ni naváže tunel do městské části Vinohrady. Ražba průzkumné štoly by měla začít v zimě.

Příští rok mají být hotové také další dva rozestavěné úseky velkého městského okruhu, a to Bauerova a Žabovřeská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic - Jihomoravský kraj

Štítky Estakáda, Brno, Tomkovo náměstí, Velký městský okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno jako na dlani. Procházku po silniční estakádě si nenechaly ujít tisíce lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.