Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Cestujícím v Brně se na konci roku uleví. Železničáři opraví most přes Svratku

Historický kamenný viadukt přes řeku Svratku v Brně se dočká očekávané opravy. Správa železnic (SŽ) vybrala firmu, jež dopravní stavbu zrekonstruuje. Mosní objekt je ve špatném technickém stavu od loňské zimy, kdy došlo k poškození pilířů a klenby. Kvůli bídné kondici konstrukce skousávají cestující omezení.

Havarijní stav mostu v ulici Poříčí způsobili v závěru loňského roku zřejmě dělníci, kteří pracují na protipovodňových opatřeních v řece Svratce. Problémy zjistili železničáři po technickém průzkumu, po jehož výsledku narychlo stavbu zavřeli a postavili provizorní konstrukci. Provoz v současné době vede po třech ze čtyř kolejí a trvá výluka. Vlaky ve směru směru do Zastávky u Brna, Náměště nad Oslavou a Třebíče jezdí z dolního nádraží. 

Železničáři nyní ale napsali, že už vybrali firmu, která současný stav napraví. „Práce za 18 milionů korun provede společnost FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby. Na historickém kamenném viaduktu přes řeku Svratku dojde ke statickému zajištění celkem čtyř pilířů, jejich základy budou zpevněny mikropilotami o desetimetrové délce. Práce začaly už tento týden, potrvají do konce letošního listopadu,“ sdělil Dušan Gavenda, mluvčí Správy železnic. 

Podle státní organizace se opravy uskuteční ve dvou fázích. Dělníci postupně budou na pravém a levém břehu řeky. Při každé etapě stavbaři zajistí vždy dva pilíře. „Dříky pilířů, které se nacházejí nad vodou, budou sepnuty obručemi. Následně se hloubkově přespáruje kamenné zdivo a provede se injektáž speciální maltou. Pod vodní hladinou se pak zpevní základy pilířů. K tomu se použijí 10 metrů dlouhé mikropiloty.  Po dokončení sanačních prací se na mostě uskuteční zatěžovací zkouška, která ověří jeho bezpečnost před plným obnovením provozu,“ dodal Gavenda. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Vlaky, , Nádraží, Oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujícím v Brně se na konci roku uleví. Železničáři opraví most přes Svratku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.