Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aktivisté za nižší rychlost obsadili silnici v Brně. Řidiči je vytroubili

S reflexními vestami a lehkým pokřikem, který volal po zklidnění dopravy, se sešli demonstranti v centru Brna. Skupina klimatických aktivistů se dožadovala snížení základní rychlosti tak, jako to mají v Paříži nebo Bruselu. Při protestu obsadila frekventovanou silnici.

Dav padesáti lidí s transparenty odstartoval pochod z opraveného parku na Moravském náměstí. Aktivisté vyžadovali, aby se základní rychlost v centru města snížila na 30 km/h. Zároveň volali po větším množství chodců, kol a koloběžek v brněnských ulicích. Na cestu vyrazili s hesly "bezpečnější silnice“, "město i pro lidi, ne jen pro auta“ a za doprovodu nesouhlasného troubení vozidel.

Kromě nespokojených řidičů, kterým demonstranti ukrojili pruh silnice v ulici Koliště, se k pochodu přidali také lidé s cedulemi vymezující se proti aktivistům. Podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové jich bylo asi dvacet. „Prosazujeme sto dvacítku. Stop šikaně aut a řidičů,“ křičel například mladý muž, který se zeleným transparentem přijel z Prahy.

Účastníci pochodu Drbně sdělili, že chtějí zastavit klimatický kolaps. Na kartonových cedulích si přinesli vzkazy určené pro vládu i vedení moravské metropole. „S protesty nemůžeme polevit. Budeme je pořádat každý týden až do léta. Děláme to kvůli klimatu a planetě,“ vysvětlil jeden z organizátorů akce.

V Brně řádí aktivisté. Zaparkovaným autům vypouštějí gumy ve jménu klimatu

Na řidiče z moravské metropole útočí aktivisté bojující za lepší klima a ovzduší. Členové mezinárodního uskupení vypouštějí lidem gumy u automobilů. Záměrně si vybírají SUV vozy, protože podle nich zamořují planetu. Jedná se zatím o desítky případů....

Jako v západních městech

Na první brněnský pochod pořádaný skupinami Poslední generace a Extinction Rebellion se přišli podívat také policisté. Muži v uniformách zaplnili brněnské Koliště i zbytek 1,6 kilometru dlouhé trasy. Za cíl pochodu si mladí demonstranti, kteří si vyslechli nespočet nadávek kolemjdoucích, vybrali hlavní nádraží.

„Omezení intenzity automobilové dopravy je nutné, pokud chceme adekvátně řešit klimatickou krizi. Bohaté zkušenosti ze západních měst také ukazují, že nižší intenzita dopravy zvyšuje kvalitu života ve městech. Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají," argumentovali pořadatelé pochodu.

S podobnými událostmi mají bohaté zkušenosti řidiči v Praze, kde se aktivisté požadující snížení základní rychlosti objevují každý týden. Radikální sociálně-politická skupina Extinction Rebellion se moravské metropoli předvedla například před dvěma lety, kdy jedna ze členek organizace zablokovala silnici poblíž brněnského nádraží a bránila řidičům v průjezdu. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky pochod, akce, aktivisté, policie, 30 pro Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bc. Josef Cikán

Aktivisté = teroristé.

Čtvrtek, 4. května 2023, 08:36Odpovědět

Marie Glanczová

a ještě debilové tam vedou malé děti...to je chtějí zabít???

Středa, 3. května 2023, 10:08Odpovědět

Marie Glanczová

jak to že nejsou ve škole nebo v práci - nefachčenka na silnici a to je ještě hlídá policie-nechápu

Středa, 3. května 2023, 10:06Odpovědět

Roland von Wagen

Zelení, proruští fašouni. Vůbec nechápu, na co je tam provází policie. Ta je měla odstranit ze silnice a napařit pokuty.

Středa, 3. května 2023, 09:33Odpovědět

Smazaný uživatel

Ústav pro ekologicky narušené dal těm ,,nejchytřejším" propustku. Jak nezodpovědné :D

Středa, 3. května 2023, 09:05Odpovědět

Kirí Karel

Když to děláte kvůli klimatu a planetě, tak jeďte hlavně do Číny, a tam demonstrujte před tepelnejma elektrárnama, to by bylo asi smysluplnější.......

Středa, 3. května 2023, 07:21Odpovědět

Aktivisté za nižší rychlost obsadili silnici v Brně. Řidiči je vytroubili  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.