Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vylepšený a vyčištěný. Na Baťův kanál po zimě vypluly lodě

Oblíbená letní atrakce Baťův kanál se chystá na slavnostní zahájení plavební sezóny. Vodní stavba na řece Moravě, která ročně přiláká bezmála sto tisíc turistů, prošla za uplynulých šest měsíců několika opravami. Návštěvníky díky rekonstrukcím čeká v letošním roce bezpečnější a plynulejší cesta lodí.

Prvním májovým dnem na přístavišti v Otrokovicích na Zlínsku oficiálně odstartuje letošní plavební sezóna na Baťově kanálu. Povodí Moravy se na znovuotevření populární turistické atrakce chystalo půl roku. Za šest měsíců připravili vodohospodáři pro návštěvníky průplavu několik novinek.

Bezprostředně po ukončení loňské hlavní plavební sezóny jsme začali s opravou opevnění Baťova kanálu mezi Výklopníkem a Valchou, kde jsme odtěžili nánosy z koryta a stabilizovali poškozené břehy vodní cesty. Práce jsou prakticky hotové a zbývá nám provést pouze výsadbu zeleně,“ popsal Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy.

Jednou z dalších akcí byla i modernizace takzvaných rejd neboli kotvišť v blízkosti plavebních komor. „Novinkou pro letošní hlavní plavební sezónu budou nová vyčkávací stání na rejdách plavebních komor ve Starém Městě, Petrově, Huštěnovicích a Uherském Ostrohu,“ dodal Gargulák.

Na slavnostní zahájení turistické sezóny nachystali vodohospodáři plavební komory vyčištěním prostor chodu vzpěrných vrátní a nápustných zařízení a provedením jejich údržby. O kanál se ale starají ve všech ročních období. Na podzim a letos v zimě bylo potřeba provést zdravotní probírky břehového porostu.

Jednalo se především o likvidaci suchých a poškozených stromů, náletových dřevin, křovinového porostu a rákosu z plavební dráhy, dále také likvidaci stromů poškozených polomy. Velkou měrou se na špatném zdravotním stavu doprovodného porostu podepisuje aktivní činnost bobra evropského,“ vysvětlil ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek z Povodí Moravy.

V letošním roce spustili pracovníci Povodí Moravy provoz plavebních komor tři dny před oficiálním zahájením hlavní plavební sezóny, tedy již v pátek. „Ukončení sezóny je také prodloužené, a to až na neděli 1. října. V letošním roce tak budeme komorovat o čtyři dny navíc,“ informoval Gargulák. V květnu a září budou plavební komory v provozu od pátku do neděle, v letních měsících vyrazí lodě na vodu od úterý do neděle.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Baťův kanál. lodě, plavební sezona, Otrokovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vylepšený a vyčištěný. Na Baťův kanál po zimě vypluly lodě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.