Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Blansku postaví očekávanou cyklostezku za dvě stě milionů. Povede podél železniční trati

Bezpečnější a pohodlnější cestování pro cyklisty do Brna chystají v Blansku. Kolaři, kteří nyní na trase do jihomoravské metropole překonávají silnici, kudy denně projedou tisíce aut, se dočkají nové cyklostezky napojené na trasu do Adamova. Stavbaři v úseku postaví i nový most, lávky a silniční podjezdy.

S dobrou zprávou pro kolaře i pěší, již míří z Blanska směrem na Brno, přišel po letech Jihomoravský kraj. Úlevu od obav před rychle jedoucími auty přinese čtyřkilometrová cyklostezka, kterou stavbaři vybudují podél železnice na břehu řeky Svitavy. Novou trať poté napojí na hotový úsek do Adamova.

„Silnice vede nepřehlednými úseky a pro cyklisty není vhodná. Přitom by napojení na část, jež vede od Novohradského tunelu podél řeky Svitavy, všichni uvítali. Je to další z projektů, který se plánuje řadu let, ale zatím se neuskutečnil," uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Na dělníky u okresního města čeká náročný terén, kvůli kterému jsou na několika místech naplánované opěrné a závěrné zdi. V nejužším bodě mezi železniční tratí a vodním tokem nainstalují také bezpečnostní mikroploty. Čtyři kilometry dlouhá liniová stavba povede střídavě na pravém a levém břehu řeky. Počítá se i s novým mostem pro kola, třemi lávkami a silničními podjezdy.

Celkové náklady projektu se podle náměstka jihomoravského hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) vyšplhají na zhruba 200 milionů korun. „Stavební povolení bychom měli mít do konce příštího roku, kdy se počítá s výběrovým řízením na dodavatele a se zahájením samotné stavby,“ dodal. První výletníci se tak po cestě projedou v roce 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Blansko, Adamov, doprava, cyklisté, cyklostezka, kola, stavba, most, Svitava, řeka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Proběhla vůbec nějaká veřejná soutěž, nebo to starosta přihodil někomu z příbuzných, za tu cenu by mohli mít pomalu vyhřívaný asfalt a brilianty posázená svodidla.

Sobota, 15. dubna 2023, 18:00Odpovědět

V Blansku postaví očekávanou cyklostezku za dvě stě milionů. Povede podél železniční trati  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.