Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silničáři obsadili silnici u brněnského výstaviště. Lidem zkomplikují dopravu i cestu na koupák

Silničáři se nastěhovali do další lokality v moravské metropoli. Po Velikonocích se pustili do rekonstrukce Bauerovy ulice u výstaviště, kde rozšiřují silnici I/42 i budují lávky pro chodce. Práce na necelém kilometr dlouhém úseku ztíží život motoristům i plavcům mířícím na koupaliště Riviéra.

S pracemi v Bauerově, která je součástí Velkého městského okruhu (VMO), chtěli silničáři začít už loni na podzim. Jenže zahájení pozdrželo déle táhnoucí se výběrko na zhotovitele stavby. Do díla se pustili stavaři až po velikonočních svátcích. Hlavní náplní prací je rozšíření vozovky i stavba lávek pro chodce. Zlepšit se má bezpečnost i dopravní situace okolního areálu, včetně chystané sportovní arény. 

„Silnice je v místě sice aktuálně ve čtyřpruhovém uspořádání, ovšem bez středních dělících prvků, které budou doplněny. Další závadou je téměř neomezený přístup z parkovacích ploch podél výstaviště či úrovňové přechody pro chodce. V místě přitom projede téměř 17 tisíc vozidel denně. Často zde tak dochází k tvorbě kolon a kolizním situacím. V rámci stavby proto budou zrušena úrovňová křížení a dojde k vybudování dvou nových lávek,“ uvedl Radek Mátl, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jež za úpravy zaplatí více než půl miliardy korun.

Budování se nestíhá 

Zpožděný start stavby nepotěšil milovníky plavání. Podle původního plánu se měli totiž Brňané dostat na nedaleký koupák Riviéra po nové lávce. Jenže průtahy zapříčinily, že dělníci nestihnou letos konstrukci usadit. Podle brněnského radního pro dopravu Petra Kratochvíla (ODS) se počítá se zavedením speciální okružní autobusové linky z Mendlova náměstí. Plavci jezdící autem zaparkují u hotelu na výstavišti a patrně u Anthroposu.

„Součástí prací je i výstavba obslužné komunikace pro městskou hromadnou dopravu a parkovacích ploch, které budou sloužit pro návštěvníky koupaliště Riviéra, výstaviště i multifunkční haly. S projektem VMO Bauerova souvisejí i další stavby v blízkém okolí. Jedná se například o tramvajovou smyčku Lipová, multifunkční halu nebo protipovodňová opatření na řece Svratce,“ upřesnila Markéta Vaňková (ODS), primátorka Brna, jež se na budování podílí. 

Vydržte, klidní ŘSD řidiče

V Brně se aktuálně kope na více místech. Stavaře s reflexivními vestami najdou lidi například v ulici Žabovřeská, Rokytova nebo na Tomkově náměstí. V lokalitách budují další části městského okruhu, což v kombinaci se startem prací v Bauerově přináší výrazné komplikace v dopravě. 

„Všechny tyto stavby zprovozníme již v příštím roce, což přispěje k výraznému zlepšení dopravní situace v Brně,“ ujistil motoristy šéf silničářů, kteří pracují ve městě také v ulici Otakara Ševčíka. Tam se věnují opravě mostu, jež potrvá ještě necelé dva roky. Termín dokončení stanovil státní podnik na leden 2025.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, ŘSD, Bauerova, Výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři obsadili silnici u brněnského výstaviště. Lidem zkomplikují dopravu i cestu na koupák  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.