Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vyhlíží nové náměstí. Dominantou bude parkovací dům pro stovky aut

V Brně startují práce na očekáváné proměně Akademického náměstí, která má ulevit zejména řidičům. Přestavba lokality přinese více než šest set parkovacích míst, dělníci také předělají park před právnickou fakultou. Úpravy město ale podle původního plánu do konce roku nestihne.

Na nový parkovací dům v Šumavské ulici se těší řidiči v jihomoravské metropoli už několik let. Lokalita, která trpí jedním největších deficitů parkovacích ploch v celém městě, se nyní slibované stavby konečně dočká.

„Je to vhodné místo pro parkovací dům typu park and ride na západní straně Brna pro příjezd od Svitav, protože se odsud dá pokračovat městskou hromadnou dopravou z Veveří nebo Kounicovy,“ okomentoval radní města pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Do práce se stavbaři dají na konci března, na místě pak zůstanou déle než rok. Harmonogram, podle kterého mělo být původně vše hotové do konce letošního roku, tak ale radnice nedodrží.

„Aktuálně probíhá předávání staveniště. Podle smlouvy začnou stavební práce 27. března a potrvají 14 měsíců,“ řekl předseda představenstva Brněnských komunikací David Grund (ODS). Po dobu rekonstrukce lidé nezaparkují u tamního supermarketu, vůz ale můžou nechat v podzemních garážích, jež se v areálu nachází.

Uleví rezidentům

Na vyklizené ploše v následujícím roce vyroste dominanta nové podoby Akademického náměstí. Čtyřpatrový parkovací dům, kteří architekti navrhli jako čtyři železobetonové kvádry, pojme 411 vozů, dalších 212 míst přinese venkovní stání. To bude fungovat v režimu zóny B rezidentního parkování. Z celkového počtu se bude 42 míst nacházet na střeše pro auta poháněná LPG a 21 uvnitř objektu pro elektroauta.

Budova bude také rozdělná na dvě části s rozdílnými funkcemi. První poslouží jako hromadné garáže, druhý kus s jedním podzemním a třemi nadzemními podlažími je vyhrazený veřejné vybavenosti, kde budou kanceláře magistrátu.

Přibudou stromy a kašna

Novinkou bude také vzhledové vylepšení lokality. „Asfaltovou plochu doplníme zelení a dřevinami, podél ulic Pod Kaštany a Veveří vysadíme stromové aleje. U křižovatky je na malém náměstí naplánován vodní prvek,“ informoval Kratochvíl. Na fasádě parkovacího domu plánují zasadit popínavou zeleň, technologie venkovní vzduchotechniky zase zakryjí vodorovné žaluzie, aby nerušily pohled z dálky.

Z celkové částky, která na rekonstrukci poputuje, město zaplatí přibližně 91 milionů korun za venkovní úsek. Větší díl sumy půjde z kasy Brněnských komunikací, jež zaplatí zhruba 283 milionů korun za parkovací dům, který bude společnost poté také provozovat.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna, Atelier Kristen

Štítky Brno, doprava, parkování, rezidenti, Šumavská, rekonstrukce, oprava, parkovací dům, auta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlíží nové náměstí. Dominantou bude parkovací dům pro stovky aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.