Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hlavním tahu z Brna do Svitav roste kruháč. Denně zpomalí patnáct tisíc řidičů

Stavební ruch začal na vytěžované dopravní tepně I/43 u Sebranic. Silnice, jež slouží jako hlavní tah mezi Brnem a Svitavami, dostane nový kruhový objezd. Opatření se dotkne tisíců motoristů. Silničáři si od stavby slibují, že přispěje k vyšší bezpečnosti provozu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem díla, doufá, že dlouho chystaný kruháč přispěje ke snížení nehodovosti i bezpečnosti. Jedná se o vysoce frekventovaný úsek, jimž denně projede až patnáct tisíc řidičů, kteří jezdí z Boskovicka a ze Svitav do Brna a zpět. Silničáři nyní u Sebranic začali s přípravnými pracemi. Hlavní část stavby se plánuje ve chvíli, jakmile státní podnik ukončí výběrové řízení na zhotovitele. 

Provoz zatím není omezen. Realizaci hlavních stavebních prací předpokládáme v druhé polovině roku. Plánujeme vybudování provizorní komunikace, díky níž zůstane zachován režim dopravy 1+1, to znamená jeden jízdní pruh v každém směru,“ sdělila mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Podle Trubelíkové se výstavba uskuteční v několika etapách. Řidiče navíc čekají nepříjemné dopravní komplikace. „Omezení provozu do jednoho jízdního pruhu, kdy bude provoz řízen semafory, předpokládáme po dobu jednoho týdne. Toto omezení nastane až koncem roku z důvodu frézování svrchních částí komunikace a podkládky nových živičných vrstev. Termíny upřesníme před zahájením stavby,“ uvedla mluvčí silničářů. 

Přetížené I/43 se jednou uleví

V budoucnu má přetížené silnici I/43 ulevit nově vzniklá silnice I/73. ŘSD už dříve uvedlo, že první etapa téměř osmdesát kilometrů dlouhé silnice se má začít stavět nejdříve v roce 2026. První práce se očekávají mezi Bořitovem a Svitávkou. Další úseky od Svitávky k Jevíčku a od Jevíčka k budoucí dálnici D35 jsou zatím pouze na papíře a nemají potřebná úřední razítka. Stejně jsou na tom lokality od dálnice D1 ke Kuřimi a dále k Bořitovu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ŘSD, Kruháč, Investice, Brno, Svitavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TO BUDE ALE ÚLEVA, JAK KDYŽ SI ČLOVĚK NĚKDE ULEVÍ, ALE KDY TO BUDE - TO JE ZASE VE HVĚZDÁCH!

Středa, 15. března 2023, 13:28Odpovědět

Na hlavním tahu z Brna do Svitav roste kruháč. Denně zpomalí patnáct tisíc řidičů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.