Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno otevřelo cyklostezku, na kterou padaly balvany

Desítky kubíků kamení odvezli dělníci z brněnské cyklostezky. Trasa vedoucí podél řeky Svratky byla kvůli drolící se hornině uzavřená více než měsíc. Nyní už se sportovci nemusejí bát o své zdraví. Alespoň to tvrdí město, které cestu opět otevírá.

Trable s cyklostezkou začalo Brno řešit na začátku února, kdy vydalo zákaz vstupu na cestu v úseku od Kamenné čtvrti směrem k Anthroposu. Lidé byli totiž v ohrožení kvůli havarijnímu stavu skály. Ze svahu se na cyklostezku drolily kameny, přičemž jeden z uvolněných balvanů vážil až deset tun. V návaznosti na stanovisko odborníků město lokalitu oplotilo, umístilo do okolí výstražné cedule a povolalo do práce dělníky. 

Do akce se dala firma Strix Chomutov, která je součástí Integrovaného záchranného systému České republiky. „Ta okamžitě zahájila práce na asanaci skalního řícení. Řízeně odtěžili několik desítek kubíků zvětralé horniny, u níž hrozilo samovolné uvolnění," informovala Zdeňka Obalilová z Tiskového střediska Magistrátu města Brna.

Cyklostezka, z jejíhož okolí odstranila firma také nakloněné a poškozené stromy, se zájemcům opět otevřela v pátek od 16 hodin. Ačkoli se havarijní stav vyřešil, problémy s trasou bude muset město řešit dál. „Bude potřeba zpracovat projekt na zajištění této oblasti, kterému bude muset předcházet nějaký podrobnější průzkum, zaměření a potom návrh trvalých opatření, například v podobě záchytných palisád nebo záchytných bariér, které budou zachytávat úlomky tak, aby neohrožovaly tu vlastní cyklostezku,“ vysvětlil geotechnik Ondřej Holý.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna

Štítky cyklostezka, havarijní stav, město brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno otevřelo cyklostezku, na kterou padaly balvany  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.