Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři pokročí se stavbou D55. Po roce odešli archeologové

Silničáři mají důvod k oslavě. Na budovaném úseku dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku po roce končí archeologický výzkum. Odborníci bádali v okolí Domanínského potoka, kde našli mnoho historických nálezů z různých období od doby kamenné až po středověk.

Záchranný archeologický výzkum odhalil, že byla plocha zamýšlené dálnice osídlená po téměř šest tisíc let. Výzkumníci odkryli základy historických staveb, zásobních jam, pecí i nejrůznější doplňky. Narazili na dobové šperky, keramiku i nástroje. 

„Z kamenných industrií to jsou úlomky hrotů škrabadel, seker, z mladší doby kamenné. Dále šlo o kovové nálezy železné či bronzové, a to spony, jehlice, železné nože či hroty,“ uvedl vedoucí záchranného archeologického průzkumu Jan Vízner z organizace Archaia.

Jedním z významných nálezů jsou původní železářské pece, které poputují do stálé expozice bzeneckého muzea. „Pozoruhodná je také nalezená potravinářská jámová pec, které byla využívána k pražení škeblí,“ uvedl k výzkumu Vízner.

Dálnice bude hotová příští rok

V lokalitě, kde se pracuje na novém čtyřkilometrovém úseku D55, začali archeologové bádat loni v lednu. Dělníci se do práce na dálnici dali téhož roku v září a momentálně se soustředí na mostní objekty. Dálnicí propojující dvě moravská města se řidiči poprvé projedou v roce 2024. Výstavba vyjde na 1,16 miliardy korun.

„Součástí stavby dálničního úseku D55 je mimoúrovňová křižovatka Bzenec, tři mosty, jeden ekodukt pro migraci zvěře a protihlukové stěny o celkové délce 1,2 kilometru. Společně s dálničními úseky mezi Babicemi a Moravským Pískem je nyní v realizaci souvislý jednadvacetikilometrový úsek D55," uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky Lucie Trubelíková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno

Štítky archaia, archeologové, výzkum, stavba, dálnice D55

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři pokročí se stavbou D55. Po roce odešli archeologové  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.