Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řidiči na jižní Moravě loni častěji bourali. Problémem byla nepozornost i alkohol

Na jižní Moravě řešili loni policisté nárůst počtu dopravních nehod. Oproti roku předešlému se počet bouraček zvýšil o třiatřicet na 6 397. Řidiči měli problém s nepozorností, nadměrnou rychlostí jízdy i pitím alkoholu před usednutím za volant.

Nejvíce nehod z celého kraje se v loňském roce stalo v Brně, a to více než 2 300. Téměř 1 400 dalších pak registrovali policisté v okrese Brno-venkov a skoro šest set na Hodonínsku. Podle ředitele jihomoravské policie Leoše Tržila vznikla na bouraných vozech škoda téměř půl miliardy korun. 

Více než čtyři sta nehod bylo s účastí cyklistů, přes tři sta nehod se odehrálo s chodci. Smutná statistika zaznamenala třiačtyřicet obětí bouraček. Více než dvě stě osob se při incidentech těžce zranilo. „Dalších 2656 cestujících mělo lehká zranění, oproti roku 2021 je to o 323 více," řekl Tržil.

Na otázku, proč k nehodám nejčastěji docházelo, mají policisté jasnou odpověď. Ve třetině případu se šofér vozu nevěnoval řízení. Často také nezvládl přizpůsobit rychlost jízdy svým schopnostem či stavu vozovky.

Jako alarmující problém se ale ukázal také alkohol za volantem. „U viníků dopravních nehod byl ve 521 případech zjištěn alkohol, v 332 případech měl řidič přes 1,5 promile alkoholu. To je dost odstrašující číslo. Alkohol je problém a budeme tomu věnovat pozornost," zdůraznil Tržil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky ČR, policie, nehoda, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči na jižní Moravě loni častěji bourali. Problémem byla nepozornost i alkohol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.