Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ubývá černých pasažérů a lidé méně útočí na revizory, těší městského dopravce v Brně

Brněnští cestující se polepšili, vyplývá ze statistik městského dopravce, který si vyhodnotil data za uplynulý rok. Vyplývá z toho, že lidé sice stále jezdí načerno, jenže pasažérů bez platné jízdenky ubývá. Navíc Brňané méně fyzicky útočí na revizory, kteří jsou díky tomu častěji v práci.

Počet případů, kdy lidé nasedli do šalin, autobusů či trolejbusů bez platného jízdného dokladu a nechali se přitom chytit, bylo loni přes 34 tisíc. Jedná se sice o vyšší počet událostí než v předchozím roce, neznamená to ale, že načerno jezdí více cestujících. „Naši revizoři loni přistihli bez platné jízdenky celkem 34 401 lidí, což je sice více než v předešlém roce, ale pokud vezmeme v potaz, že jsme přepravili více cestujících, jedná se celkově o pokles o necelých 14 procent,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek

„Levné“ jízdenky i preventisté 

Nejčastěji jezdí bez jízdenky mladí lidé ve věku 18–25 let, kteří mají na svědomí takřka třetinu případů. Ve dvaceti procentech figuruje věková skupina 30–40 let. Podle šéfa brněnské MHD má velkou zásluhu na úbytku černých pasažérů tým preventistů. Speciálně vyškolení pracovníci totiž uskutečňují kontrolu dokladů, zamezují vstup do vozů špinavým či opilým zájemcům, aniž by je pokutovali.

Dalším faktorem je, že v moravské metropoli se nezměnily ceny jízdenek. „Jízdné v Brně se nezměnilo od roku 2012, není finančně nedostupné a není důvod za službu, kterou využívám, nezaplatit,“ uvedl Havránek s tím, že zatímco v roce 2021 jel bez platného jízdního dokladu každý 8293. cestující, loni to byl každý 9593. pasažérů.

Na revizory se neútočí 

Městskou akciovku, jejímž jediným akcionářem je město Brno, těší, že Brněnští už tolik neútočí na revizory. Zaměstnanci DPMB tak více času tráví v práci a nemusí být na neschopence. 

V posledních deseti letech se počet úrazů pohybuje mezi dvěma a sedmi případy. V roce 2022 došlo ke třem zraněním pracovníků přepravní kontroly s následnou pracovní neschopností. Ve dvou případech se jednalo o drobnější zhmožděniny, v jednom případě šlo o vážnější zranění, kdy cestující bez jízdenky způsobil revizorce zlomeninu nosu,“ dodala Hana Tomaštíková, mluvčí DPMB.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, DPMB, Jízdenky, MHD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ubývá černých pasažérů a lidé méně útočí na revizory, těší městského dopravce v Brně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.