Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Pozor na ledovku, varují policisté. Na jižní Moravě hlásí desítky nehod

, aktualizováno 20. prosince 2022, 11:01

Od pondělního večera komplikuje dopravu v Jihomoravském kraji mrholení a ledovka. V terénu jsou posypové vozy, ale i přes snahu silničářů jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností a v některých úsecích jsou spíše nesjízdné. Regionální autobusové spoje proto některé úseky objíždějí či zcela vynechávají, vyplývá z informací na webu společnosti Kordis JMK.

Podle policejního mluvčího Petra Valy se od včerejších 20:00 do dnešních desíti hodin odehrály čtyři dopravní nehody se zraněním, osmatřicet nehod bez zranění a středisko přijalo také patnáct oznámení v souvislosti s počasím. Lidé si stěžovali na nesjízdné či zablokované silnice.

Teploty byly celou noc slabě pod nulou. Podle Kordisu byly ranní autobusové spoje zpožděné kvůli ledovce o pět až 30 minut, výjimečně i více. „Největší potíže evidujeme na severu kraje v širším okolí Velké Bíteše, Moravského Krumlova, Kuřimi, Tišnova, Boskovic a Letovic, dále v okolí Brna. Některé spoje vynechávají nesjízdné úseky," uvedli dispečeři na webu. Některé menší ulice objížděly i autobusy brněnské MHD. 

Obezřetní by měli být i pěší. Chodníky jsou extrémně kluzké, pokryté tenkou vrstvou ledu. Pěší tak mnohdy končí v péči záchranářů. „Nejčastěji ošetřujeme pohmožděniny, vykloubeniny či zlomeniny. Jedná se hlavně o lehčí až středně těžká poranění, ale pozor: pád na zledovatělý chodník může mít i vážné následky, například těžké poranění hlavy," informovala dnes jejich mluvčí Michaela Bothová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný.

Štítky doprava, zima, sníh, komplikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

a co silničáři, PROČ NESYPOU?! a proč jsou chodníky plné zamrzlého sněhu (a nikdo chodníky nečistí)?! česká se na jaro?! :-((( co na to magistrát, resp. jednotlivé radnice?!

Úterý, 20. prosince 2022, 11:34Odpovědět

Pozor na ledovku, varují policisté. Na jižní Moravě hlásí desítky nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.