Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Brněnští dopraváci dostali pod stromeček víc peněz

O něco lépe se bude na výplatní pásky dívat zaměstnancům Dopravního podniku města Brna (DPMB). Po čtvrt roce vyjednávání s odbory jim dopravce přislíbil navýšení měsíční mzdy. Změna má současným pracovníkům ulehčit ekonomickou krizi a přitáhnout nové zaměstnance.

Více peněz budou podle v pondělí podepsané kolektivní smlouvy dostávat řidiči i další pracovníci DPMB, a to minimálně od ledna do prosince příštího roku. O potřebném navýšení mezd mluvily odborové organizace s vedením podniku poslední tři měsíce. Nakonec došlo ke shodě a zaměstnanci dostanou o pevné dvě tisícikoruny a dvě procenta z aktuální mzdy měsíčně více. 

„Rozdělení navýšení mezd na procentuální a fixní část pomůže dorovnat rozdíly mezi jednotlivými tarifními skupinami našich zaměstnanců. Pracovníci, kteří jsou v podniku nově nebo krátce, zde budou moci pracovat za výhodnějších podmínek než doposud,“ řekl ke smlouvě předseda Základní organizace Odborového svazu pozemní a letecké dopravy Dopravního podniku města Brna Libor Weinstein.

Hlavním argumentem pro navýšení byla současná ekonomická situace, v níž se odráží následky energetické krize. Současná měsíční mzda řidičů DPMB je včetně přesčasů přes 39 tisíc korun. Původně si chtěly odbory vybojovat pětiprocentní navýšení, na které získaly přislíbené finance od města Brna.  

„Ve chvíli, kdy došlo k zastropování cen elektřiny a plynu, můžeme pro naše zaměstnance uvolnit větší objem finančních prostředků,“ řekl generální ředitel DPMB Miloš Havránek s tím, že podnik novoročním slibem rovněž reaguje na nedostatek řidičů a pracovníků v kvalifikovaných dělnických profesích. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky doprava, dpmb, inflace, ekonomická krize, mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští dopraváci dostali pod stromeček víc peněz  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.