Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Modernizace za půl miliardy. Silničáři zpříjemní lidem cestu do Olomouce po D46

Dálniční tah D46 z Olomouce na Brno čeká v příštím roce další rozsáhlá investice. ŘSD plánuje u Vyškova přestavbu mimoúrovňové křižovatky a další úpravy za více než půl miliardy korun. Současně bude v této lokalitě probíhat hned několik stavebních akcí.

D46 Vyškov-Olomouc slouží jako částečná náhrada za poslední chybějící úsek páteřní dálnice D1 u Přerova. Díky tomu dostala takzvaná Hanácká dálnice při výstavbě výjimky z norem. Do bezpečnějšího standardu se posouvá postupnými modernizacemi. Jednu z významných revitalizací frekventovaného tahu připravuje Ředitelství silnic a dálnic na rok 2023.

„Zahájili jsme výběr zhotovitele nových pruhů, protihlukových stěn, telematických systémů, povrchů i nouzových zálivů,“ uvedl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal k aktuální investici nazvané D46 soubor staveb v km 0,000 – hranice kraje. Základní lhůta pro podání nabídek poběží do začátku února příštího roku.

„Aby nedocházelo k opakovanému omezení dopravy v jednom místě, bylo rozhodnuto o společné realizaci s dalšími stavbami. Záměrem souboru staveb je provést modernizaci celého úseku D46 od nultého kilometru po kilometr 9,23,“ konstatuje ŘSD v informačním materiálu plánované investice. Práce se tak rozběhnou od Vyškova až na pomezí Olomouckého a Jihomoravského kraje mezi obcemi Drysice a Brodek u Prostějova.

U Vyškova se bude zřejmě nejrozsáhlejší stavba souboru týkat dvou připojovacích pruhů. Ve směru na Olomouc připojovací pruh chybí a podle zástupců ŘSD se jedná o místo, kde dochází k problematickým situacím mezi účastníky silničního provozu. Kvůli zvýšení bezpečnosti se nyní tento prvek dobuduje, což si mimo jiné vyžádá i stavbu třicetimetrového mostu přes řeku Hanou. Proměnou projde i napojení na dálnici v opačném směru. S uvedením stavby do provozu počítá Ředitelství silnic a dálnic v roce 2024.

Na D46 se stavbaři vrátí i v Prostějově, kde se na jaře pustí do druhé poloviny přestavby estakády. Dálnicí v nejfrekventovanějších obdobích projede i více než třicet tisíc aut denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, investice, stavba, dálnice, D46, Vyškov, Brodek u Prostějova, Olomoucký kraj, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace za půl miliardy. Silničáři zpříjemní lidem cestu do Olomouce po D46  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.