Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jízdenky na jižní Moravě zdraží o pětinu

Jízdné na jižní Moravě podraží téměř o pětinu, v průměru o sedmnáct až devatenáct procent. Za cestování prostředky integrovaného dopravního systému si lidé připlatí kvůli vzrůstajícím nákladům na provoz veřejné dopravy. O změně rozhodli na středečním jednání krajští radní.

S obměněným ceníkem se cestující začnou potýkat od března příštího roku. Například jednoúseková jízdenka bude stát místo deseti korun dvanáct a za dvouúsekovou zaplatí lidé devatenáct korun místo šestnácti. Cenu dvouzónové jízdenky chce jižní Morava sladit s brněnským tarifem, kde za dvacet korun jezdí lidé patnáct minut. Mimo moravskou metropoli bude platná deset minut.

„Projednání nového tarifu už bylo nezbytné, abychom už nyní mohli zadat požadavky dopravcům a dodavatelům na úpravy prodejního softwaru a tisky jízdenek. Při tak zásadních úpravách tarifu jsou nutné minimálně tři měsíce na přípravu takových změn. V tomto čase také povedeme jednání s městy, která objednávají městskou dopravu – naším cílem je zajistit sladění cen v regionální a městské dopravě,“ řekl radní Jiří Crha (ODS), který má dopravu v gesci.

Že bude cena za jízdenky na jižní Moravě stoupat, avizoval krajský úřad již v polovině listopadu. Ceník se pro uživatele integrované dopravy v kraji neměnil již deset let. U jednorázových jízdenek se nyní čeká zdražení o průměrně devatenáct procent, v případě předplatních jízdenek o sedmnáct procent. 

S opatřeními, která mají pomoci s šetřením, začal Jihomoravský kraj již na podzim. Protože je pro krajského dopravce Kordis JMK ekonomicky náročné udržovat systém prodeje tištěných předplatních jízdenek, schválili radní jejich zdražení. Zatímco elektronická verze tiketu si dosud udržela neměnnou cenu, cestující s papírovou variantou sahají hlouběji do kapsy. Od listopadu si připlácí o deset procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IDS JMK

Štítky doprava, ids jmk, ceník, zdražování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízdenky na jižní Moravě zdraží o pětinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.