Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravští silničáři vysázeli u odpočívadla Rohlenka stovky stromů

Tři stovky stromů nově roste podél silnice mezi samotou a dálničním odpočívadlem Rohlenka a obcí Mokrá-Horákov na Brněnsku a mezi Rohlenkou a Holubicemi na Vyškovsku. Je to první velká výsadba kolem krajských silnic Stromy zabraňují vodní i větrné erozi a pomáhají udržovat bdělost řidiče.

Do sázení ovocných stromků, dubů a javorů se vedle zaměstnanců kraje mohu zapojit i další dobrovolníci. „Vracíme se k tomu, co naši předci dělali už dávno. Obnovujeme tůně, mokřady, sázíme aleje," uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který ocenil, že stromy dobrovolníci z krajského úřadu i okolních obcí přišli sázet i při deštivém počasí. „Je to něco jiného, když vám ty stromky projdou rukama. Za rok bych to chtěl zase jinde zopakovat. Třeba z toho vznikne tradice," doplnil šéf krajského úřadu.

V sobotu má v plánu zapojit se do výsadby i hejtmanův náměstek Lukáš Dubec (Piráti). „Přírodě hodně dlužíme. Výsadba stromů podél silnic je přínosná. Vegetace zabraňuje vodní i větrné erozi, víme také, že má svůj význam z hlediska bdělosti řidiče, který je výrazně pozornější oproti fádní silnici, podél níž nic není,“ řekl Dubec, který má na starosti životní prostředí.

Finanční podporu na nákup stromů poskytla společnost Českomoravský cement, která se dlouhodobě snaží omezit svůj dopad na životní prostředí a podporovat aktivity ve svém okolí. „Tato lokalita je kolem silnic, které nás spojují s našimi zákazníky, což je další důvod naší podpory," uvedl technický ředitel Českomoravského cementu Jaromír Urbánek. Firma podpořila více projektů v kraji, například Voda v krajině a uprchlické centrum.

Správa a údržba silnic se celkově stará téměř o 4 tisíc kilometrů krajských silnic, tedy komunikací nižších tříd. Nyní u nich roste přes 70 tisíc stromů. „Za poslední tři roky vysadili naši zaměstnanci nově téměř 3,5 tisíce exemplářů ať už ovocných, nebo okrasných stromků. Já jsem přesvědčený, že tak jak do krajiny rýsujeme silnice, musíme do ní vracet i zeleň," uvedl ředitel krajské správy a údržby silnic Roman Hanák.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky JMK, silnice, Výsadba, Stromy, Příroda, strom, okres Vyškov, Holubice, Mokrá-Horákov, Brněnsko, Lukáš Dubec, Jan Grolich, KDU-ČSL, Českomoravský cement

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští silničáři vysázeli u odpočívadla Rohlenka stovky stromů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.