Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno posílá na Ukrajinu třicetileté trolejbusy

Dlouhá cesta do Charkova čeká trojici trolejbusů, které dnes vyjely z Brna. Třicet let stará vozidla městské hromadné dopravy pomohou s obnovou dopravní infrastruktury druhého největšího města Ukrajiny, které již osm měsíců ovlivňuje válečný konflikt.

Na Ukrajinu vyjely tři trolejbusy 14Tr, které Brno Charkovu přislíbilo. Odeslaná vozidla mají za sebou podle Dopravního podniku města Brna (DPMB) pravidelné údržby, a tak mohou cestující na Ukrajině vozit ještě několik let.

O darování vozů se v moravské metropoli mluví už od května. „Jsem velmi ráda, že se podařilo dotáhnout do konce slib, který jsme dali našemu partnerskému městu. Stejný typ vozů již v Charkově jezdí. Zkušenosti s nimi tak mají jak místní řidiči, tak i technici a dělníci dopravce,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

O organizaci převozu vozidel se zasloužil šéf společnosti Gepard Express Albert Fikáček, který poskytl pomoc rovněž po jihomoravském tornádu, kdy umožnil zasaženým lidem přespat ve vlakových vagonech.

Trolejbusy 14Tr by v Brně letos čekalo vyřazení z provozu, jsou ale stále plně pojízdné. „I když pochází ze začátku devadesátých let minulého století, jsou v technicky velmi dobrém stavu. Dopravní podnik pořídil od roku 1982 dohromady 123 kusů tohoto spolehlivého typu trolejbusu,“ řekl k vozidlům generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky trolejbus, Ukrajina, pomoc, dopravní podnik, Brno, Charkov, Dopravní podnik města Brna, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno posílá na Ukrajinu třicetileté trolejbusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.