Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno zíralo. Přijel vodíkový autobus ze Slovenska, který stojí třikrát více než dieselový

Do moravské metropole zavítal nový technologický produkt. Na parkoviště v městské části Líšeň před sídlo společnosti Zetor zavítal vodíkový autobus ze Slovenska. Brněnská firma si myslí, že má předpoklady k tomu, aby jednou vyráběla pro vůz pocházející ze země sousedící s Maďarskem či Polskem motory.

Brněnská primátorka, ředitel dopravního podniku nebo zástupci firem se objevili v pátek na parkovací ploše před známou společností vyrábějící traktory, aby se podívali na technologickou novinku ze Slovenska. Prototyp přijeli ukázat zástupci slovenské firmy, protože uvažují o tom, že spojí síly s továrnami výrobce traktorů, což přinese nová pracovní místa. Do fabrik se v příštích letech za předpokladu příznivého vývoje přesune výroba vodíkových motorů pro autobusy, které jezdí na vodík a elektriku. 

„Mobililty & innovation production si nyní vybírá partnera pro výrobu těchto autobusů. Zetor Tractors se o spolupráci uchází a milerád by ji získal, ale zatím není nic potvrzeného. Pokud by se podařilo spolupráci získat pro Brno, šlo by pravděpodobně o sestavování,“ řekl Filip Šoka, ředitel Zetor Tractors. 

Podle generálního ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka chce dopravce vést se společností jednání. „Bavili jsme se s kolegy o tom, že bychom autobus vyzkoušeli,“ uvedl Havránek, který odhadl, že nákup jednoho osmimetrového vozu vyjde na zhruba 14 milionů korun, což je o zhruba deset milionů více, než stojí dieselový autobus. „Poohlížíme se po dotačních titulech,“ dodal šéf brněnské MHD. 

Zelenou má nápad také od Brna. Město plánuje totiž vodíkovou plničku a současně vzniká studie takzvaného eletrolyzéru, který vodík vyrobí při využití energie z fotovoltaické elektrárny. „V teplárenském areálu nebo v jeho těsném sousedství by pak měla vzniknout i plnička pro autobusy městské hromadné dopravy, jejichž emise pak budou zcela nulové. Energii jejich bateriím dodává vodíkový článek, není je tedy potřeba zdlouhavě dobíjet, pouze doplnit vodík do nádrže, což je otázka několika minut,“ sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS), podle níž přípravné práce a následné uskutečnění záměru začne ještě letos. První výsledky představí magistrát zřejmě příští rok. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Slovensko, Autobus, Ekologie, Zetor, Polsko, Maďarsko, Líšeň, Dopravní podnik města Brna, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zíralo. Přijel vodíkový autobus ze Slovenska, který stojí třikrát více než dieselový  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.