Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více než pětina motorek na českém trhu má stočený tachometr

Zhruba jednadvacet procent motocyklů nabízených na českém trhu má podvodně stočený počet ujetých kilometrů na tachometru. Je to zhruba o polovinu méně než u osobních aut. Vyplývá to ze statistik platformy carVertical. Stáčení tachometrů je v tuzemsku nelegální a hrozí za něj vysoká pokuta.

„Stáčení tachometru je u motocyklů stejně běžné jako u automobilů. Pokud si prohlédnete inzeráty ojetých motocyklů na internetu, zjistíte, že většina z nich má najeto deset tisíc až dvacet tisíc km. Ve skutečnosti může být reálný počet najetých kilometrů až desetkrát vyšší," uvedl motocyklový kaskadér Šarunas Kezys. Zatímco v autě nebývá 100 tisíc nebo i 200 tisíc ujetých km problém, u motocyklu již může jít o hranici životnosti.

Motocykly jsou většinou sezónní záležitostí a proto u nich bývá roční nájezd nižší než u aut. Nicméně i v této kategorii není výjimkou nájezd 5000 až deset tisíc km za rok. U desetiletého stroje tak může jít i o více než sto tisíc ujetých km. Průměrné stáří motocyklů je přitom dvakrát vyšší než u aut.

V Česku je registrovaných 1,26 milionu motocyklů o průměrném stáří přes 34 let. Loni se v tuzemsku prodalo přes 22 tisíc nových strojů a 16 700 ojetých motorek se na trh dostalo ze zahraničí. Jejich průměrné stáří bylo 17,6 roku.

Platforma carVertical nedávno začala nabízet přehledy historie i u motorek. Řidiči si mohou po zadání VIN nyní zkontrolovat, zda nebyly najeté kilometry stáčeny, záznamy o krádežích, bezpečnostní odvolání a kontroly, škody, změny vlastníka či nahrané snímky.Pro motocykly dosud tuto službu nikdo nenabízel. 
 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky ČR, automoto, kriminalita, trh, motocykl, stáří, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než pětina motorek na českém trhu má stočený tachometr  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.