Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministerstvo zvažuje u pomalého předjíždění cyklistů zrušit povinný odstup

Ministerstvo dopravy zvažuje, že u předjíždění cyklistů v rychlosti pod 30 kilometrů v hodině by namísto dosavadního povinného metrového odstupu nově platilo obecné pravidlo bezpečného předjíždění. Na twitteru to napsal ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Statistika jasně říká, že nebezpečnost předjíždění cyklistů při těchto rychlostech je malá, napsal Kupka.

Nová pravidla pro předjíždění cyklistů platí v Česku od počátku letoška. Řidiči musejí cyklisty míjet ve vzdálenosti půldruhého metru. Při nedodržení odstupu a ohrožení cyklisty jim hrozí pokuta až 2000 korun, zavedla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. "Nezvažujeme zrušení povinného odstupu 1,5 (metru) při předjíždění v rychlostech vyšších než 30 km za hodinu," zdůraznil Kupka.

Statistika podle ministra ukazuje, že nebezpečné předjíždění cyklistů patří mezi méně časté a méně závažné příčiny dopravních nehod s účastí cyklistů. "To jsou racionální podklady pro diskusi, která by měla mít co nejvíce věcnou povahu," podotkl.

Odpůrci předepsané vzdálenosti pro předjíždění poukazovali na to, že nové opatření nebude možné na mnoha místních silnicích dodržovat ani kontrolovat. Argumentovali tím, že například na úzkých silnicích v horách nové opatření zastaví dopravu. Ministerstvo dopravy zatím do zákona přidalo výjimku, podle které řidiči mají při míjení cyklistů možnost přejíždět souvislou čáru na vozovce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, automobilová, cykloturistika, Kupka, cyklista, Martin Kupka, Ministerstvo dopravy České republiky, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zvažuje u pomalého předjíždění cyklistů zrušit povinný odstup  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.