Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řidičům se do konce roku uzavře hlavní tah z Brna do Znojma

Silnice, která spojuje dvě největší města jižní Moravy, se dočká odbočovacích pruhů i větší plynulosti. Řidiči budou ale při současných cenách benzinu muset sáhnout hlouběji do kapsy. Na objízdných trasách letos najedou dvakrát více kilometrů. Dopravní omezení budou pokračovat i v příštích třech letech.

Řidiči, kteří pravidelně cestují po trase Brno-Znojmo, musejí počítat s kilometry navíc. Od pondělních sedmi hodin ráno totiž silničáři uzavřou úsek silnice I/53 ze Znojma do Lechovic. Sedmikilometrová trasa bude neprůjezdná až do poloviny prosince a náklady na její opravu činí téměř 330 milionů korun.

Uzavřený úsek, kterým denně projede zhruba dvanáct tisíc vozidel, budou řidiči na cestě do Znojma objíždět přes Miroslav, Hostěradice a Suchohrdly. Ve směru na Brno povede objízdná trasa, která je skoro dvakrát delší než běžná cesta, přes Hevlín, Hrušovany nad Jevišovkou a Trnové Pole.

„Nejdelší objízdná trasa je nařízena kvůli těžké nákladní dopravě. Osobní vozidla můžou volit jakoukoli jinou cestu po přilehlých silnicích,“ řekla Drbně vedoucí oddělení pozemních komunikací Krajského úřadu Jihomoravského kraje Jana Červinková a dodala, že ze zákona nemá nikdo nárok na náhradu ztrát.

Uzavírka silnice se dotkne taky autobusové dopravy, konkrétně linek číslo 108, 822 a 836. Všechny autobusy pojedou od pondělí po určených objízdných trasách podle speciálních výlukových jízdních řádů.

Součástí stavby je rozšíření komunikace ze dvou na tři jízdní pruhy a doplnění odbočovacích pruhů. Dále dělníci přestaví křižovatky a vybudují i nový kruhový objezd. „Úpravy přispějí k výraznému zlepšení plynulosti silničního provozu a zvýšení bezpečnosti,“ sdělila za tým komunikace Ředitelství silnic a dálnic České republiky Lucie Trubelíková.

V příštím roce plánuje Ředitelství silnic a dálnic České republiky zahájit další opravy na komunikaci I/53, a to na úseku Lechovice-Pohořelice. Řidiče tak budou i nadále čekat dopravní omezení. Zprovoznění celé trasy ze Znojma do Pohořelic, jejíž cena se vyšplhá k částce 2,5 miliardy korun, se odhaduje v roce 2025.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD ČR

Štítky Brno, Znojmo, dopravní omezení, uzavírka, silnice, Jihomoravský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, Lechovice, Hostěradice, Suchohrdly, Hevlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičům se do konce roku uzavře hlavní tah z Brna do Znojma  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.