Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mezi Bílovicemi a Adamovem dosloužila silnice. Nevydržela nápor vlakové výluky

Jasné stanovisko vydali jihomoravští silničáři, když zkontrolovali technický stav silnice II/374 mezi Bílovicemi nad Svitavou a Adamovem. Vozovka je v havarijním stavu, a tak musí do opravy. Na kvalitě povrchu se podepsala vlaková výluka, kvůli níž cestou jezdí více aut i náklaďáky s těžkou technikou. 

Technická kondice frekventované silnice, kterou se lidé dostávají  z Adamova do Brna, nebyl v posledních letech optimální. K výraznému zhoršení ale došlo teprve nedávno, když na konci minulého roku vypukla vlaková výluka mezi Brnem a Blanskem. Při opravách železnice tak na trase jezdí neustále autobusy náhradní dopravy, motoristé i náklaďáky ze staveniště. Po třech měsících proto silničáři konstatovali, že vozovka dosloužila. „Přepravní vytíženost zvyšuje otřesy a vibrace, které působí na silniční těleso, opěrné stěny podél koryta řeky a na výrazně zvětralou skálu,“ popsala Alena Knotková, mluvčí Jihomoravského kraje, který komunikace ve správě. 

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Romana Hanáka je stav silnice výrazně horší, tedy i nebezpečnější, než tomu bylo v úvodu října loňského roku. „Na vozovce jsme identifikovali síťové trhliny, velké poklesy krajnice směrem k řece, které doprovázejí podélné trhliny. Navíc řeka Svitava eroduje břehy, které přímo navazují na komunikaci. Výsledkem odborného posudku je doporučení o okamžitém uzavření tohoto úseku,“ zdůvodnil někdejší sociálně demokratický radní pro dopravu Hanák. 

Součástí prací má být i inženýrsko-geologický průzkum silnice, včetně přilehlých skalních svahů, na který naváže projekt sanace. Kvůli náhlému uzavření trasy dojde také ke změnám v dopravě, kterou začnou platit 12. března. 

Pro komfortní zajištění dopravy mezi Adamovem a Brnem bude zřízena nová linka xS2D, která vyjede ze zastávky Adamov, žel. st. a zastaví na zastávce Adamov, žel. zast. Dále pojede bez zastavení přes Křtiny a Ochoz u Brna na zastávku Brno, Dělnický dům s možností přestupu směr Slatina a bude ukončena na Hlavním nádraží,“ sdělil ředitel společnosti Kordis Jiří Horský.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SUS JMK

Štítky Rekonstrukce, SUS JMK, Výluka, Vlak, Náhradní doprava, silnice, Adamov, Bílovice, Brno, Bílovice nad Svitavou, doprava, Jihomoravský kraj, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Bílovicemi a Adamovem dosloužila silnice. Nevydržela nápor vlakové výluky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.