Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno vyslalo historicky první vlak, který dojede až na vídeňské letiště

Historický moment pro Brno i Jihomoravský kraj. S podobnými slovy vyslali představitelé moravské metropole z brněnského hlavního nádraží vůbec poprvé vlak, který zamíří přímo až na vídeňské letiště. Zatím se jedná o pilotní jízdu. Pravidelný spoj by mohli cestující využívat ještě v letošním roce.

Vlak, v němž usedli do sedaček politici, funkcionáři, úředníci i běžní cestující, vyrazil z brněnského hlavního nádraží na vídeňské letiště Schwechat dnes o půl desáté. Do rakuské metropole dorazí po jedenácté hodině. Cestujícím, kteří se budou chtít dostat na největší rakouské letiště, se tak v budocnu zkrátí cesta o zhruba několik desítek minut. První zkušební jízdu zajistila firma Gepard Express, která také spojuje autobusové nádraží a vídeňské letiště autobusovou linkou.

Dosud se na vídeňský aeroport lidé dostávali pouze s přestupem nebo autobusem. Cesta trvala zhruba dvě hodiny. Cílem vlakového spoje je zkrátit dobu cestování na hodinu a půl a zajistit spojení mezi městy i v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách. Město a kraj chtějí, aby vlaky jezdily pravidelně každý den několikrát, tak aby navazovaly na odlety a přílety pravidelných leteckých spojů. „Další informace budou plynout z jednání, která se budou konat přímo na vídeňském letišti. Pevně věřím, že se nám podaří vyjednat takové podmínky, abychom Brňanům mohli nabídnout přímé vlakové spojení,” řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

O propojení Brna s letištěm Schwechat se mluví od listopadu loňského roku, kdy záměr představili zastupitelé města Brna spolu s vedením Jihomoravského kraje, který vlastní letiště v brněnských Tuřanech. Vídeňské letiště nabízí oproti brněnskému více pravidelných spojů a zároveň je dostupnější než letiště pražské. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Vídeň, letiště, Spojení, Jihomoravský kraj, Schwechat, Markéta Vaňková, ODS

Brno vyslalo historicky první vlak, který dojede až na vídeňské letiště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.