Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Brněnské nádraží v Králově Poli se blíží proměně za miliardy korun, stavět se má příští rok

Brněnské nádraží v Králově Poli, které patří mezi frekventovaný a vytěžovaný dopravní uzel v moravské metropoli, podstoupí v nejbližší době očekávanou přestavbu a modernizaci. Stanici využívají cestující bezmála sedmdesát let a nyní dozná výrazných změn, které vyjdou na více než dvě miliardy korun.

O přestavbě železničního objektu mluví železničáři dlouho. Stávající budova už dlouhodobě nesplňuje nároky na současný provoz, a proto půjde k zemi a nahradí ji nový dvoupodlažní objekt. 

Prostory pro veřejnost budou zahrnovat halu, čekárny, toalety, prodejny lístků a úschovné boxy pro zavazadla. Všechny prostory budou plně bezbariérové. Přístup do zvýšeného podlaží zajistí výtah a eskalátory. V novém objektu se počítá rovněž s komerčními prostory, jako jsou prodejny a prostory pro občerstvení,“ popsala Drbně mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Další novinkou přestavby, jež vyjde podle posledních odhadů železničářů na 2,4 miliardy korun, je, že se vybuduje nástupiště přilehlé k výpravní budově a dvě ostrovní nástupiště s výškou podle aktuálních norem. Díky tomu cestující pohodlněji nastoupí do vlaků. Na zhruba 300 metrů dlouhých nástupištích se počítá rovněž také s novým mobiliářem, informačním a orientačním systémem, osvětlením či částečným zastřešením.

Ostrovní nástupiště a prostor u výpravní budovy budou propojeny novým podchodem, který se prodlouží až k ulici Myslínova. Podchod bude trvale otevřen a poslouží nejen cestujícím na železnici, ale široké veřejnosti,“ uvedla Friebová, podle níž by se s budováním mohlo začít za několik měsíců. 

V současné době Správa železnic dokončuje finální práce na studii proveditelnosti. Hotovo má být do konce února, následně poputuje dokument na Centrální komisi Ministerstva dopravy, která rozhodne o zahájení prací v budově nacházející se na železniční trati z Brna do Havlíčkova Brodu. Žádost o stavební povolení předpokládáme podat na jaře. K zahájení stavby by mělo dojít v příštím roce,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SŽDC, Štěpánka Badinová

Štítky Brno, Nádraží, Železnice, SŽDC, Královo Pole, rekonstrukce, Správa železniční dopravní cesty, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské nádraží v Králově Poli se blíží proměně za miliardy korun, stavět se má příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.