Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sněhová nadílka komplikuje dopravu na jižní Moravě. Spoje nabírají i hodinová zpoždění

, aktualizováno 9. prosince 2021, 10:46

Jižní Moravu trápí od rána vydatná sněhová nadílka, která způsobuje potíže řidičům i cestujícím. Silnice jsou hůře sjízdné, na některých místech se tvoří náledí. Policisté hlásí desítky nehod. Komplikace hlásí rovněž městská hromadná doprava Brně či autobusové a vlakové spoje. Nejvíce potíží evidují policisté na Břeclavsku a Znojemsku.

Sněžit začalo kolem páté hodiny ráno. Po sedmé hodině ráno evidovalo brněnské operační středisko čtyři desítky dopravních komplikací a případy přibývají. Dalších zhruba deset případů evidují hasiči.

První problémy hlásili řidiči z jižních regionů kraje, tedy především ze Znojemska, Břeclavska a následně i z Ivančicka. Problémy se postupně přesunuly do celého kraje. Na řadě míst blokují komunikace nehody, které se naštěstí zatím obešly buď bez zranění, nebo zranění účastníků nejsou závažná. Evidujeme také několik nehod s chodci. I ti by měli být velmi opatrní,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Problémy musí očekávat rovněž řidiči na dálnicích a silnicích první třídy. „Dálnice a silnice I. tříd jsou po chem. ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností! Varujeme před namrzáním a vznikem náledí. POZOR na hl. na dálnici D1 v km 190-241 a D2 v km 6, I/53 Lechovice, I/54 Bítešská, I/42 MÚK Hlinky, I/54 Silničná,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic.

Nasadili veškerou techniku

Ve stavu pohotovosti jsou rovněž jihomoravští silničáři, kteří nasadili takřka veškerou techniku. „Do zimní údržby je aktuálně zapojena veškerá technika 100 sypačů dále jsou do údržby nasazeny traktorové radličky. Při jízdě je nutné dbát maximální opatrnosti,“ uvedla Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. S posypovými vozy vyjely do ulic rovněž Brněnské komunikace.

Spoje nabírají i hodinové zpoždění

Problémy v souvislosti se špatnými povětrnostními podmínkami hlásí také cestující po celé jižní Moravě. V Brně například mají problémy trolejbusy v Kotlářské ulici nebo Vinohradech, kde nabírají několikaminutové zpoždění. Problémy jsou také na Mendlově nebo Ivanovickém náměstí. Potíže eviduje také krajský dopravce Kordis. 

IDS JMK je příčinou zdržení spojů cca pět až šedesát minut, ojedinělé spoje i více. Mnoho autobusových spojů je nejetých. Výraznější potíže jsou aktuálně hlášeny z těchto míst: Celá oblast Znojemska, okolí Ivančic a Rajhradu, dále celé oblasti Brna a nejbližšího okolí, Veverská Bítýška, Kuřim, Boskovicko, Blanensko, Vyškovsko, Slavkov u Brna a celé okolí,“ uvedl dopravce na webových stránkách po deváté hodině.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Jmk, Sníh, Zpoždění, SUS JMK, Jihomoravský kraj, havárie, okres Znojmo, silnice, okres Břeclav, technika, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhová nadílka komplikuje dopravu na jižní Moravě. Spoje nabírají i hodinová zpoždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.