Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U nádraží rostou nová záchytná parkoviště. Ulevit mají přetížené dopravě v Brně

Usnadnit lidem cestu do práce a ulevit přetížené dopravě v moravské metropoli. To je hlavním cílem odstavných parkovišť, která v poslední době vznikla v bezprostřední blízkosti vlakových nádraží v jihomoravských městech a obcích. Další plochy označené značkou P+R mají v nejbližší době přibývat.

Naposledy parkoviště P+R (Park and ride) vybudovali v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku, kde od minulého týdne zaparkuje až 68 automobilů. Další místa jsou pak vyhrazená pro motorky nebo jízdní kola. 

Na parkovišti je zaveden klasická závorový systém. Denní stání vyjde na 20 korun. Do 10 minut můžou vyjet řidiči zdarma,“ uvedl bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN). 

Kromě Bílovic vyrostly odstavné plochy v posledních letech i v dalších obcích a městech jako například v Židlochovicích či Hustopečích na Břeclavsku. Další navíc mají přibýt v nejbližší době v Kuřimi, Křenovicích na Vyškovsku nebo v Adamově na Blanensku, kde se v současné době rekonstruuje tamější nádraží. 

Parkoviště P+R v Líšni 

Parkoviště nestačí 

Právě nová parkoviště mají ulevit jihomoravské metropoli, která se dlouhodobě potýká s dopravním návalem i kvůli stále rozrůstajícím se obcím poblíž Brna. Jedním z důvodů, proč motoristé míří do Brna autem, je například to, že u nádraží zoufale chybí dostatečná kapacita parkovacích ploch, jak potvrdil například dva roky starý průzkum Kanceláře architekta města Brna. Odborníci v něm konstatovali, že obsazenost ploch u nádraží je až 80 procent. To nepřímo potvrzují také v Telnici na Brněnsku, kde nové parkoviště otevřeli s kapacitou 42 míst pro automobily letos v létě u železničního nádraží Sokolnice – Telnice. 

Řidiči mají o parkování zájem. Kapacita parkoviště je zvláště v pracovních dnech téměř zaplněná,“ sdělil František Kroutil (KDU-ČSL), starosta Telnice, kde chystají v nejbližší době rovněž rekonstrukci místní železniční budovy. 

Brno se snaží

Situaci s nedostatkem parkovacích míst řeší také Brno, kde funguje v současné době záchytné parkoviště u Ústředního hřbitova, v Líšni u areálu společnosti Zetor nebo k účelu slouží parkovací dům v Polní ulici. Město má vytipované i další lokality, jako je královopolské nádraží, Sprtovní ulice nebo plocha u Masarykova onkologické ústavu.  

Parkoviště P+R u brněnského Ústředního hřbitova

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ,

Štítky parkování, Brno, P+R, Nádraží, Kam, Brněnsko, Telnice, Miroslav Boháček, Starostové a nezávislí, Bílovice nad Svitavou, Líšeň, KDU-ČSL, Zetor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Záchytná parkoviště jsou jistě dobrá věc. Jen by o nich měla být lepší informovanost vč. možností, jak dojet do centra. Např. kdo z mimobrněnských ví o parkovišti u Zetoru? Stojí tam pár aut. A že je to 5 minut na tramvaj a tramvají deset minut na nádraží, už netuší nikdo. Když může být v Mapy.cz možnost, si prokliknout "Tipy na výlet", jistě by tam mohla být i možnost si prokliknout "Záchytná parkoviště" vč. ceny, která je skutečně jen symbolická.

Středa, 8. prosince 2021, 09:23Odpovědět

U nádraží rostou nová záchytná parkoviště. Ulevit mají přetížené dopravě v Brně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.