Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno zatím neví, jestli zdraží jízdné. Kraj nejspíš zdražovat nebude

Brněnští radní se musí zabývat tím, jak vyřeší obrovský růst nákladů dopravního podniku za energie, které skokově zdražují. Jednat o tom mají ve středu, řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Jízdné se v Brně a na celé jižní Moravě zvyšovalo naposledy od 1. ledna 2012. Zda by radní chtěli zdražit jízdné, však nechtěla primátorka Markéta Vaňková (ODS) komentovat. Jízdné v Brně je provázané s jízdným v celém kraji a krajský radní Jiří Crha (ODS) uvedl, že kraj o zdražování jízdného v této době nejedná a nechce lidi v této ekonomicky těžké době zatěžovat dalšími náklady.

Jízdenka na 45 minut po Brně deset let stojí 25 korun. Roční jízdenka pro cestování v Brně stojí 4750 korun.

Generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek uvedl, že příští rok při zachování rozsahu provozu budou energie o 250 milionů korun dražší než letos. Podnik využívá jak naftu, tak plyn a elektřinu. "Navrhli jsme vedení města tři možná řešení, a to zvýšení jízdného, snížení přepravního výkonu nebo navýšení kompenzace ze strany města," řekl Havránek. Pro letošek činila přes 2,1 miliardy korun.

Proč se cena v minulosti nezvyšovala ani o inflaci, vysvětlila Vaňková tím, že snahou vedení města je podporovat MHD, aby ji využívalo co nejvíce lidí a měli alternativu k vlastním autům. „Pro Brno je typická dostupná a propracovaná veřejná doprava,“ uvedla Vaňková. Podle mluvčí krajského úřadu Aleny Knotkové chyběla pro zdražení v minulých letech politická vůle.

Politici se obvykle snaží veřejnou dopravu podporovat, aby ji lidé využívali místo individuální dopravy. Kvůli covidu však klesalo využití veřejné dopravy a příjmy z jízdného, takže v rozpočtu brněnského dopravního podniku tyto peníze chyběly. V kraji je situace odlišná, protože veškeré tržby plynou přímo kraji, který garantuje dopravcům platby bez ohledu na počet cestujících. Nyní se dopravci budou potýkat s dalším zvýšením nákladů a politici budou hledat kompromis mezi zachováním dostupné služby a možnostmi veřejných financí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, Jmk, jízdné, Šalinkarta, ODS, Markéta Vaňková, Dopravní podnik města Brna, Jiří Crha, Jihomoravský kraj, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zatím neví, jestli zdraží jízdné. Kraj nejspíš zdražovat nebude  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.