Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavbaři v Brně dokončili demolice na Tomkově náměstí, kde staví městský okruh

U brněnského Tomkova náměstí jsou v plném proudu stavební práce na výstavbu další částí velkého městského okruhu. Stavbaři za čtvrt roku dokončili demolice většiny objektů, místo nichž vyroste v úseku Tomkovo náměstí/Rokytova očekávaná dopravní stavba.

Silničáři pracují na nové části okruhu od letošního června. Za tu dobu se zaměřili převážně na demolovaní objektů, jež musí ustoupit novým stavbám. 

Ve druhé polovině září jsme například provedli demolici několika objektů garáží u horkovodu. Uvolněný prostor vytvoří místo, kde vznikne sjezdová větev z hlavní trasy VMO do ulice Dukelská. Odstranili jsme také budovy v areálu bývalého autoservisu mezi ulicemi Provazníkova a Kaloudova. V ní zmizela také budova bývalé restaurace u křižovatky s ulicí Valchařskou,“ popsala mluvčí Lucie Trubelíková Ředitelství silnic a ČR (ŘSD), který má stavbu na starost. 

Generální ředitel ŘSD Radka Mátla se jedná o jednu z technicky nejnáročnějších staveb, jež se v České republice za poslední roky uskutečňuje a kterou má příspěvková organizace Ministerstva dopravy na starost. Práce začínají u Husovických tunelů a obnáší výstavbu nových mostů či dvou mimoúrovňových křižovatek. Mostní konstrukce například překlene řeku Svitavu.

Dělníci přeložili dále například horkovod či pokračují dále v přeložkách inženýrských sítí, z nichž největší část tvoří elektro a vodohospodářské objekty. Aktuálně vrtají stavaři piloty a zakládají mostní estakádu, která překlene řeku Svitavu a kolejiště Maloměřického seřaďovacího nádraží. Přes řeku povede i lávka pro pěší, na jejíž základech už také pracujeme. Souběžně vedle Provazníkovy ulice budujeme opěrnou zeď.

Zakázku zpracuje sdružení firem FIRESTA-Fišer, OHL ŽS a Metrostav DIZ. Projekt se člení na dvě části – Tomkovo náměstí a Rokytova. Celkově budovaný úsek měří 1,2 kilometru. Celkem vyjde stavba na 2,4 miliardy korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, VMO, ŘSD, Výstavba, Okruh, demolice, Tomkovo náměstí, Silnice I/42, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, Radek Mátl, Ministerstvo dopravy České republiky, Svitava, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři v Brně dokončili demolice na Tomkově náměstí, kde staví městský okruh  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.