Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno chce vsadit na energii z vodíku, do ulic pošle vodíkový elektrobus

Brno se přiblíží budoucnosti a vsadí na energetickou alternativu. Rada města schválila memorandum o spolupráci na projektu, díky němuž se v automobilové i kolejové dopravě či ochraně životního prostředí uplatní vodík. Na silnice navíc vyjede vodíkový autobus.

Projekt, do něhož se zapojilo Vysoké učení technické v Brně, brněnské teplárny, SAKO Brno, společnost Symbios Funding & Consulting GmbH i brněnský dopravní podnik, slibuje testování vodíkového elektrobusu na brněnských silnicích. Stroj s alternativním pohonem by měl najít využití na vybraných linkách hromadné dopravy. „Mezi Teplárnami Brno a Dopravním podnikem města Brna (DPMB) je již dohodnuta spolupráce při využití vodíku. První z nich v budoucnu zajistí jeho výrobu například při spalování dřevní štěpky, druhá ho využije jako palivo pro městskou hromadnou dopravu," popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Vodík se využívá jako alternativní palivo, jehož výhoda spočívá především v netoxicitě a nulových emisích. Jeho využití přispívá ke snížení množství skleníkových plynů v atmosféře.

Společně s elektrobusem vyroste v Brně také plnicí vodíková stanice, která vznikne ještě letos v ulici Kaštanová. O vodík se postarají brněnské teplárny, zapojit se ale může také brněnská firma SAKO, a to pomocí elektrické energie, která vzniká při využití odpadu nebo zapojením fotovoltaických elektráren instalovaných na střechách domů v Brně. Za výrobu vodíkového autobusu bude zodpovědná Škoda Electric. „Zajistí proškolení řidičů i servisního personálu dopravního podniku a seznámí Hasičský záchranný sbor DPMB s bezpečnostními riziky při provozování vozidla,“ upřesnil náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Brněnský dopravní podnik se o ekologizaci hromadné dopravy v moravské metropoli snaží již déle. „Máme 160 autobusů na stlačený zemní plyn, což je nejvíc v České republice, provozujeme vlastní plničku na CNG, která je jednou z nejkapacitnějších ve střední Evropě. Elektrický pohon mají i lodě na přehradě,“ řekl generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Podle primátorky by měl celý projekt zaštiťovat Evropský institut pro výzkum vodíkových technologií a inovací v energetice, který bude sídlit v Brně. Do bádání a výchovy odborníků na využívání nových technologií se zapojí významné univerzity z celé Evropy. Předjednaná je spolupráce s univerzitami ve Stuttgartu a Lublani, o dalších aktérech se ještě rozhodne.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky dpmb, dopravní podnik, vodík, memorandum, energie, alternativa, ekologie, Brno, Dopravní podnik města Brna, projekt, Vysoké učení technické v Brně, SAKO Brno, Teplárny Brno, Markéta Vaňková, ODS, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce vsadit na energii z vodíku, do ulic pošle vodíkový elektrobus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.