Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cyklostezka mezi Bílovicemi a Obřany je ode dneška opět otevřena, práci na ní zkomplikovali neukáznění cyklisté

, aktualizováno 1. července 2021, 12:15

Oblíbená a vytěžovaná cyklostezka mezi Bílovicemi nad Svitavou a brněnskými Obřany je ode dneška opět otevřena. Kvůli sesuvu kamení ze skály byla uzavřena více než dva měsíce. Komplikovanou rekonstrukci trasy ztížili pracovníkům rovněž neukáznění cyklisté, kteří na cestu jezdili i přes varování.

Cesta spojující Bílovice nad Svitavou na Brněnsku s brněnskými Obřany byla pro chodce i cyklisty uzavřena od konce dubna. "Cyklostezka mezi Bílovicemi nad Svitavou a Obřany je ode dneška opět otevřená. Projíždět a procházet bude možné jenom ve zuženém pruhu podél skály, auta chatařů ale cestou neprojedou, " popsal bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN).

Až sedmdesát cyklistů denně

Oprava cyklostezky nebyla jednoduchá. Práci komplikovali neukáznění lidé, zejména cyklisté, kteří na trasu vjížděli navzdory zákazu. „Během jednoho dne vjelo i přes zákaz na cestu sedmdesát cyklistů. To nám neskutečně zkomplikovalo práci. Lidé také ukradli několik značek, které upozorňovaly na opravu trasy. Kvůli těmto komplikacím se zvýšily celkové náklady na opravu,“ popsal Vladimír Kalivoda (KDU-ČSL) předseda svazu obcí mikroregionu Časnýř, který se o cyklostezku stará. 

Práci ztížilo také velké poškození okolních skal. Rozsah narušení skály předčil původní očekávání. „Během oprav se ukázalo, že budeme muset zabezpečit mnohem větší plochu skal, než se původně předpokládalo, skály jsou zvětralé a ve velmi špatné kondici,“ doplnil Boháček.

Pomůže dotace města

Na zajištění cyklostezky přispěl jedním a půl milionem korun Jihomoravský kraj, milion přispělo město Brno a zhruba šest set tisíc zaplatil Spolek Časnýř (je svazek pěti obcí v Moravském krasu). Další dotaci schválilo spolku zastupitelstvo Brna. 

„Ačkoli Brno není členem tohoto svazku obcí, v minulosti se podílelo na pokrytí nákladů spojených s touto cyklostezkou, známou také jako Jantarová stezka,“ vysvětlil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Celková cena oprav však bude jasná až po dokončení prací.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky cyklostezka, Bílovice nad Svitavou, Obřany, oprava, cyklista, skála, Bílovice, Miroslav Boháček, Brno, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka mezi Bílovicemi a Obřany je ode dneška opět otevřena, práci na ní zkomplikovali neukáznění cyklisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.