Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno čekají o prázdninách nové výluky i návrat šalin do Komárova

Ve znamení nových výluk a velkého návratu bude vypadat prázdninový provoz v brněnské MHD. Začátkem letních prázdnin vyjedou po tříleté pauze šaliny po nové trati znovu do Komárova . Dopravní podnik města Brna (DPMB) chystá rovněž opravy tratí, což si vyžádá omezení zejména ve Starém Lískovci nebo Slatině.

Poslední šalina vyjela do Komárova v únoru roku 2018. Tehdy začalo město s přeložkou tramvajové trati z Dornychu do Plotní ulice. Projekt za více než miliardu korun se nyní blíží ke konci, což znamená, že se znovu vrátí do svých kolejí linka 12.

V souvislosti s dokončením projektu Tramvaj Plotní bude od 1. července obnoven provoz tramvajové linky 12 na konečnou v Komárově, ovšem po zcela nové trati a trase. Tramvaje na lince budou obsluhovat dvě nové zastávky Autobusové nádraží a Železniční. S obnovením linky budou ukončena dlouhodobá výluková opatření na dotčených autobusových linkách,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Prázdninové výluky

Novinkou, která nastane s prvním prázdninovým dnem, je tramvajová výluka ve Starém Lískovci. V souvislosti s prodloužením tratě ke kampusu modernizuje městský dopravce zastávku Osovou, kvůli čemž končí dosud šaliny v zastávce Švermova. Při této příležitosti se pustí pracovníci ještě do opravy kilometru dlouhého úseku od Krematoria po Švermovu. Provoz linek 6 a 8 skončí na zastávce Celní a Vsetínská. Výluka potrvá do 20. září, do té doby zajistí dopravu náhradní autobusy. 

AdChoices
ADVERTISING

Další omezení musí skousnout cestující na trolejbusové trati Slatina – Šlapanice. Od 1. července se uzavře ulice Tuřanka z důvodu rekonstrukce inženýrských sítí. DPMB v lokalitě vymění stožáry a trolejové vedení, což potrvá do 30. listopadu. Linku 31 budou obsluhovat dočasně autobusy, které pojedou do Šlapanic přes sídliště ve Slatině. Ulici Řípskou bude obsluhovat náhradní linka x31 v trase Hlavní nádraží – Slatina, nádraží. Autobusová linka 78 bude v úseku Slatina, rozcestí – Řípská odkloněna kolem Vozovny Slatina a ulicí Řípskou,“ popsala Tomaštíková.

Změny lze očekávat u Semilassa, kde se modernizuje tamější kolejový trojúhelník a trať. 3. července vstoupí oprava křižovatky do další etapy, v jejím důsledku dojde ke změně provozu tramvají. MHD se vrátí do lokality začátkem srpna.

Husto bude také u Tomkova náměstí, kde začnou kvůli stavbě městského okruhu přeložky inženýrských sítí, a Písareckých tunelů, kde se chystá prázdninová údržba. Z toho důvodu bude přes léto mimo provoz linka E56. Zpoždění patrně naberou trolejbusy 25, 26 či 37 či okružní autobusové linky.  Lehké změny lze očekávat u spojů 84 a 44 kvůli opravě Křížkového.

Mění jízdní řády

První prázdninový den mění dopravce také jízdní řád, který se nově řídí prázdninovým režimem.   „Vzhledem k pozvolnému návratu cestujících do MHD, kdy evidujeme asi 85procentní obsazenost oproti době před covidem, nepředpokládáme, že by v souběhu s tradičně nižším množstvím lidí ve městě měl prázdninový režim přinést jakékoli komplikace,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Zároveň dopravce uvedl, že ruší některé proticovidová opatření. Například řidiči nebudou automaticky otevírat už v zastávkách všechny dveře, ale cestující musí pro výstup stisknout tlačítko u dveří. Stále v platnosti zůstává například přerušení prodeje jízdenek u řidiče. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, MHD, DPMB, Komárov, Plotní, Dopravní podnik města Brna, oprava, městská hromadná doprava, Starý Lískovec, Slatina, Šlapanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Totek

Zas se bude chodit z autobusu číslo 40 podchodem, fakt super věc pro lidi. Místo toho aby šlo jednoduše přestoupit na nádraží, tak zas vyložit u Teska a projít podchodem. Mezitím zas všechno ujede a cestování se akorát prodlouží. vše pro pohodlí cestujících...fakt se to povedlo....

Pátek, 25. června 2021, 19:37Odpovědět

Brno čekají o prázdninách nové výluky i návrat šalin do Komárova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.