Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj napumpuje miliony do silnic

Jihomoravský kraj pošle desítky milionů do silniční sítě. Peníze půjdou na lepší povrch vozovek nebo jejich údržbu a opravy. Celkem radní vyčlenili na záměr 30 milionů korun. Návrh nyní poputuje do zastupitelstva, kde jej budou schvalovat na nejbližším zasedání zastupitelé.

Nejvíce peněz půjde na opravy silnic pomocí tzv. mikrokoberců. Celkem 21 milionů korun lze využít na vozovkách, kde je ještě únosný podklad. Tím se zvýší jejich životnost před kompletní rekonstrukcí. Silničáři dané místo odfrézují, opraví výtluky a následně položí nový povrch. S opravou se počítá například v Pohořelicích, Velkých Pavlovicích, Lednici nebo mezi obcemi Blažovice a Zbýšov. Celkem se rekonstrukce týká osmi úseků.

„Cena na metr čtvereční je zhruba třetinová, což je výhodné. Za těch 21 milionů korun se opraví více než 11 kilometrů těchto silnic, to je třikrát více,“ sdělil radní pro oblast dopravy Jiří Crha (ODS).

Dalších sedm milionu korun chce kraj uvolnit z rozpočtu Správě a údržbě silnic, která je plánuje použít na zvýšení bezpečnosti u vozovek II. a III. třídy. Návrh nyní zamíří k zastupitelům.

Peníze poputují například na přestavbu stávající stykové křižovatky II/425 x III/42510 v Rajhradě na minikřižovatku, dále na zlepšení protismykových vlastností, v nebezpečných úsecích a na přechodech pro chodce, na obnovu svodidel v nebezpečných úsecích nebo na mostech, nezapomene se ani na zvýraznění vodorovného dopravního značení přechodů u škol, železničních přejezdů a podobně,“ uvedla Alena Knotková z tiskového odboru Jihomoravského kraje.

Zbylé tři miliony půjdou na připravované projekty, které rovněž mají zvýšit bezpečnost nebo zlepšit dopravní infrastrukturu. Zelenou dostala i dětská dopravní hřiště, na něž vyčlenil úřad 1,5 milionu korun. Nové plochy poslouží k dopravní výuce. Postaví se například v Kobeřicích u Brna.

.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Jmk, silnice, Údržba, Investive, Jihomoravský kraj, peníze, oprava, Jiří Crha, ODS, Pohořelice, Velké Pavlovice, Lednice, Blažovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj napumpuje miliony do silnic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.