Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno rozšíří rezidentní parkování, modré zóny zamíří do sedmi nových oblastí

Další brněnské ulice od příštího roku zmodrají. Radnice schválila, že systém rezidentního parkování zamíří do celkem sedmi nových oblastí. Dvě se nacházejí v části Královo Pole, dalších pět lokalit přibude na Brně-sever.

Schválený harmonogram počítá s tím, že se postupně zapojí oblast Dalimilova, Herčíkova, Erbenova, Francouzská, Jugoslávská, Dukelská třída a náměstí SNP. Brněnská radnice podle Anny Dudkové z tiskového střediska magistrátu zohledňovala na zasedání možnosti uskutečnění dopravního značení i požadavky městských částí.

Městská část Brno-sever původně žádala o zapojení všech oblastí najednou v říjnu příštího roku. Po vysvětlení nevýhod spojených s takovým řešením od tohoto požadavku představitelé městské části ustoupili a chtěli spustit systém rezidentního parkování v jednotlivých oblastech postupně. Vedení městské části očekávalo, že se oblasti zapojí do 30. června, to bylo ale bohužel nereálné vzhledem k rozsahu oblastí a klimatickým podmínkám nezbytným pro provedení prací,“ popsal brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

K prvnímu rozšíření dojde v polovině května, kdy se zapojí oblast Erbenova. Poté bude každý měsíc přibývat nová oblast. Nyní budou na magistrátu řešit administrativní a technické záležitosti k uskutečnění projektu.  

Je nutné například vyhotovit projektové dokumentace, stanovit dopravní značení nebo nachystat informační kampaň, která s přípravou a postupem rozšiřování oblastí placeného stání dostatečně seznámí nejen lidi žijící či pracující v uvedených oblastech, ale i další obyvatele města,“ sdělila Dudková. 

Pravidla zóny C

Systém rezidentního parkování, který má usnadnit místním najít odstavenou plochu v místě bydliště, se člení na tři zóny – A (historické centrum), B (prstenec kolem centra), kde platí celodenní regulace. Nově zapojené lokality, v nichž se počítá se zavedením modrého území pro parkování, spadají do pásma C, ve kterém platí nejmírnější režim. V zóně C je první hodina parkovného zdarma. Poté řidiči hradí za každou hodinu 20 korun, a to pouze v době od 17 do 6 hodin. Přes den tam mohou návštěvníci parkovat zdarma. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky parkování, Brno, Doprava, Rezidentní systém, Regulace, městská část, Brno-sever, Královo Pole, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno rozšíří rezidentní parkování, modré zóny zamíří do sedmi nových oblastí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.