Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie na jihu Moravy řidiče kontroluje na 50 stanovištích

Policie v Jihomoravském kraji dnes od půlnoci začala kontrolovat, jestli lidé dodržují nová protiepidemická opatření omezující volný pohyb mezi okresy. Hranice okresů lze ode dneška překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Je minimálně 50 stanovišť, řekl ČTK mluvčí policie Bohumil Malášek.

Stanoviště jsou na páteřních komunikacích, tedy na dálnicích a na silnicích první třídy, jsou i na silnicích nižších tříd, na hranicích okresu a samozřejmě i na dalších místech," uvedl mluvčí. Doplnil, že umístění stanovišť se průběžně mění.

Většina těch řidičů je připravena nebo je schopna prokázat důvod, proč cestuje. Kontroly jsou namátkové," uvedl mluvčí.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v neděli uvedl, že první dny bude Policie ČR benevolentnější, protože chápe, že řada občanů si během víkendu nemohla z objektivních důvodů vyřídit potřebná potvrzení. Od poloviny týdne už nemá být tak tolerantní.

Malášek ohledně případných sankcí odkázal na vyjádření náměstka. Policista může na místě uložit pokutu maximálně 10.000 korun, ve správním řízení hrozí podle krizového zákona sankce až 20.000 korun.

V hranicích okresu není potřeba žádný doklad pro cesty do zaměstnání, na nákup, k lékaři nebo na úřad. Při cestě do práce mimo okres bydliště bude zapotřebí prokázat se potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. Alternativou je například pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty. Vnitro doporučuje vzít si s sebou pro jistotu například žádanku od lékaře či pozvánku na úřad.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, policie, koronavirus, Jihomoravský, lékař, Morava, Jihomoravský kraj, Martin Vondrášek, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na jihu Moravy řidiče kontroluje na 50 stanovištích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.