Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dopravní past v Brně, radary v Husovických tunelech mají zelenou

Řidiči v Brně budou muset v Husovických tunelech dát nohu z plynu. Dopravní stavba, jíž má ve správě Ředitelství silnic ČR (ŘSD), má již plně funkční kamerový systém, který umožňuje zavést úsekové měření. 

Kamerový systém k měření rychlosti je v Husovických tunelech od roku 2019, kdy ŘSD uskutečnilo dvouměsíční technickou údržbu objektu. Monitorovací zařízení však pro spuštění zatím neměla splněná všechny formální náležitosti. Nyní ovšem dostaly kamery po technické stránce potvrzení od silničářů a poté následoval souhlas i policie.

1. března bude v Husovických tunelech zahájen zkušební provoz úsekového měření. Nastavovat se budou procesy jako předávání informací ze systému. Testování potrvá několik týdnů. Na základě vyhodnocení dat bude zahájen ostrý provoz,“ řekl Drbně mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala, podle nějž je hlavním cílem měření zklidnění dopravy a bezpečnost provozu.

V Husovických tunelech platí maximální povolená rychlost 60 kilometrů v hodině. ŘSD kamery již v předchozím roce zkušebně testovalo. Nyní se zdá, že ostrému provozu už nic nebrání.

ŘSD na žádost Policie České republiky instalovalo, metrologicky ověřilo a zprovoznilo zařízení na měření úsekové rychlosti v Husovickém tunelu. Během následujících 2 pracovních dnů budeme informovat Policejní prezidium České republiky o tom, že je zařízení technicky připraveno ke spuštění úsekového měření,“ sdělila Drbně za ŘSD Lucie Trubelíková. 

Nic nezmůžeme

Brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS) v roce 2019 v souvislosti s úsekovým měřením v Husovických tunelech uvedl, že město o něm neuvažuje. Tehdy tvrdil, že není rozumné ztěžovat řidičům život. Nyní ovšem na sociální síti konstatoval, že město proti rozhodnutí nic nezmůže. 

Po dobu 2 měsíců bude probíhat zkušební provoz a vyhodnocení. Následně dle sdělení PČR by měl být zahájen ostrý provoz a přestupky předávány do správního řízení na Statutární město Brno. Rozhodnutí o úsekovém měření nelze nikterak ovlivnit ze strany Statutárního města Brna, které je dotčeno pouze zpracováním podezření na přestupek a řešením správního řízení,“ uvedl šéf brněnské dopravy na Facebooku. 

Jediný efektivní nástroj

Podle krajského koordinátora dopravy Pavla Čížka z BESIP je povyk okolo zavádění radarů pochopitelný. Podle něj část řidičů vidí měření jako pouhý nástroj na vybírání pokut. Na druhou stranu dodává, že je to jeden z mála, ne-li jediný efektivní nástroj, jak zklidnit dopravu a umravnit šoféry, a to i v Husovických tunelech. 

Za normálního provozu mají radary v Husovických tunelech své opodstatnění. Je tam komplikovaný výjezd, kde dochází ke křížení dopravy mezi automobily, autobusy a trolejbusy, a tvoří se také dlouhé kolony,“ popsal Čížek.

Podle Čížka bude důležité, jaký se zvolí model měření a zda to nakonec přinese kýžený efekt. V okolí Tomkova náměstí se totiž má již letos začít se stavbou Velkého městského okruhu, což přinese i mnohá dopravní omezení. Stavbu připravuje ŘSD i ve spolupráci s Brnem.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Husovický tunel, doprava, Brno, Radary, Rychlost, Ředitelství silnic a dálnic, radar, tunel, Česko, Pavel Čížek, Policie České republiky, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Zach

Jan KuderaA kde je jako ta "dopravní past" kdo dodržuje vyhlášku tak se nemusí ničeho bát...a na piráty silnic se musí tvrdě. ABY TĚ JEBAL PES TY PS VB K.U.N.D.O

Úterý, 23. února 2021, 19:10Odpovědět

Vladimír Štaif

Město s tím samozřejmě něco může dělat, Třeba to, že to v e správním řízení odloží.... cha, cha, cha, ale Vaňková a spol. ta potřebuje prachy

Úterý, 23. února 2021, 14:40Odpovědět

Honza Fiala

Vítejte v šu.inově. To už ani slušně nejde říct. To snad ani Hollana nenapadlo, a to se zdálo, že horší sabotáž silniční dopravy už nastat ani nemůže. Hlavně tam dát nesmyslnou 40ku, aby výpalné pěkně chodilo.

Úterý, 23. února 2021, 12:12Odpovědět

Jan Kudera

A kde je jako ta "dopravní past" kdo dodržuje vyhlášku tak se nemusí ničeho bát...a na piráty silnic se musí tvrdě.

Pondělí, 22. února 2021, 22:29Odpovědět

Dopravní past v Brně, radary v Husovických tunelech mají zelenou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.