Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno je blíže další části městského okruhu

Moravská metropole pokročila v projektu výstavby Velkého městského okruhu (VMO). Stěžejní dopravní stavba se letos zahájí v části Tomkovo náměstí a Rokytova. Práce pokračují také v Žábovřeské ulici, kde se chystá ražba tramvajového tunelu ve skále.

Brno udělalo důležitý krok k výstavbě další části městského okruhu v úseku Tomkovo náměstí a Rokytova. Magistrát se předběžně dohodl s TJ Sokol Husovice, který v místě plánové stavby vlastní sportoviště, na majetkoprávních podmínkách. Město získá od tělovýchovné jednoty dvě parcely potřebné k výstavbě rampy. Na oplátku sokolům poskytne dotaci na sportovní halu a rekonstrukci areálu.

Stavbou VMO a rampou Nová Dukelská budou trvale dotčeny pozemky, které jsou ve výlučném vlastnictví TJ Sokol. Účelem memoranda je tak zejména vymezení očekávání obou stran a základních principů majetkoprávního vypořádání. Chceme najít shodu mezi zájmy města, které v tomto případě představují budování velkého městského okruhu a rampy Nová Dukelská, a zájmy TJ Sokol, který usiluje o vybudování nové haly a rozvoj svých sportovišť, jenž by mohl být ztrátou pozemků negativně ovlivněn,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nová hala i tenis

Další úsek klíčové dopravní stavby, na níž město spolupracuje s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD), začne podle plánovaného harmonogramu růst letos v březnu. Celkem investice činí více než dvě miliardy korun. K výstavbě okruhu v části okolo maloměřického Tomkova náměstí, na kterou mají silničáři již stavební povolení i vybraného zhotovitele, scházelo vyřešit ještě některé majetkoprávní záležitosti jako například s husovickým sokolem. Nyní se zdá, že dlouhá jednání spějí do zdárného konce. 

Sokolové přistoupili na to, že výměnou za pozemky získají od magistrátu příspěvek zhruba ve výší půl milionu korun na rekonstrukci povrchu tenisových kurtů na Cacovickém ostrově v brněnských Obřanech. Tam najdou místní tenisté dočasný azyl, jelikož na domácích kurtech u řeky Svitavy si po dobu stavebních prací nezahrají. Magistrát rovněž slíbil zajistit náhradní sportoviště pro místní kuželkářský oddíl, a hlavně se zavázal dotovat tělovýchovné jednotě výstavbu nové haly. 

Umístěna bude na části pozemků, které TJ Sokol získá od města. Na základě studie jsou náklady odhadovány na 120 milionů korun, přičemž město by podle předpokladů mohlo poskytnout 30 milionů korun. Smlouvu o poskytnutí dotace z rozpočtu města bychom mohli uzavřít ještě v letošním roce,“ upřesnil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) podobu dohody, jíž ještě schází souhlas městských zastupitelů. 

Vizualizace VMO v úseku Tomkovo náměstí.

Žabovřeská pokračuje

Silničáři v Brně pokračují rovněž s rozšiřováním VMO v úseku Žabovřeská, kde se chystá ražba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem. Tento týden stavaři uskutečnili zkušební odstřel, čímž symbolicky přešli do další fáze stavby. 

V nejbližších třech stavebních objektech jsme se souhlasem majitelů instalovali seismické čidlo, abychom změřili, jaký vliv budou mít odstřely při ražbě tunelu na zónu ovlivnění. Pracovali jsme pouze s minimálním množstvím trhaviny. Na základě dat budou zpracovány přesné modely chování hornin a vliv na stavební objekty. Jedná se o domy v ulici L. Podéště, Preslova a Hroznová. Pod nimi povede půl kilometru dlouhý tunel,“ popsal ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala

Naostro začnou dělníci s budováním tunelu patrně příští měsíc. Práce potrvají až do konce letošního roku. Po dokončení mohou tramvaje tunelem projíždět rychlostí 50 až 60 kilometrů v hodině,“ uvedla mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková. 

Kompletně hotovo v Žabovřeské ulici, kde dojde k rozšíření silničních pruhů, čímž zmizí pověstný dopravní špunt, má být do roku 2024. Celkové náklady činí něco přes dvě miliardy korun. 

Zkušební odstřel ve skále pod Wilsonovým lesem.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB, ŘSD

Štítky Doprava, Brno, Městský okruh, ŘSD, tunel, stavba, pozemek, Česká obec sokolská, Silnice I/42, Tomkovo náměstí, Ředitelství silnic a dálnic, Rokytov, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je blíže další části městského okruhu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.