Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná oprava Lesnické a stavba Žabovřeské. Dva roky nepojede do Bystrce šalina jednička

Dnes začínají v Brně hned dvě výluky, které přinesou v následujících měsících řidičům řadu změn a omezení. Kvůli rekonstrukci se pro veškerou dopravu uzavře Lesnická ulice, omezení tam potrvají do konce roku. Dnes začíná také dvouletá výluka tramvajové linky 1 podél Žabovřeské ulice. V neděli se pak vrátí dělníci do okolí autobusového nádraží Zvonařka.

V Lesnické ulici je nutná oprava kanalizace, vodovodu, tramvajové trati, silnic i chodníků. Na pracích se podílejí Brněnské vodárny a kanalizace a Dopravní podnik města Brna. Očekávané celkové náklady přesahují 189 milionů korun. Dělníci zrekonstruují téměř 682 metrů kanalizace, 551 metrů vodovodů a tramvajovou trať v délce 582 metrů. Zastávky Tomanova a Zemědělská budou nově bezbariérové a vybavené elektronickými panely.

Změní se také lipová alej. Desítky let staré lípy jsou totiž ve špatném zdravotním stavu. Nahradí je habry, javory a popínavé rostliny. V ulici budou také záhony s trvalkami.

Devítka bude mít smyčku ve Štefánikově čtvrti

Řidiči musí v době oprav ulici objíždět obousměrně Jugoslávskou ulicí. Místní se ale ke svým domům dostanou. "Jako u všech obdobných akcí bude vjezd obyvatel k domovům umožněn na základě výjimky, kterou si musejí vyřídit u zhotovitele stavby," uvedla Anna Dudková z brněnského magistrátu.

Ulicí nebudou jezdit tramvaje ani jiné spoje městské hromadné dopravy, což ovlivní linky 9 a 11. „Linka 9 bude ze zastávky Jugoslávská odkloněna do smyčky Štefánikova čtvrť. Linka 11 tuto oblast nebude obsluhovat a zastávka Čertova rokle bude bez obsluhy. Cestující musí využít blízké Halasovo náměstí. Náhradní dopravu z východní části sídliště Lesná přes Černá Pole zajistí linka 46, ze západní části sídliště linka x9," řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Změní se také polohy některých zastávek.

Lesnická se od ledna na rok zcela uzavře. Ulici čeká kompletní rekonstrukce za 190 milionů

V Brně začne v lednu rekonstrukce Lesnické ulice za zhruba 190 milionů korun bez DPH. Brněnští radní vybrali sdružení firem Firesta-Fišer a Dopravní stavby Brno. Rekonstrukce potrvá téměř rok a dotkne se kanalizace, vodovodů, tramvajové trati,...

Dvouletá výluka šaliny jedničky

Dnes začíná také výluka tramvaje číslo 1 v Žabovřeské ulici. Výluka je nutnou součástí stavby velkého městského okruhu. Dělníci tam budou razit tunel, do kterého se tramvajová trať přesune, aby vznikl prostor pro širší silnici.

Změny se dotknou linek 1, 3, 10, 11, 44 a 84. „Linka 1 bude v provozu pouze v úseku Řečkovice-Pisárky. Dopravu z centra do Bystrce zajistí posílená tramvajová linka 3 a nově také linka 10. Spojení zastávek Bráfova a Stránského s přestupním uzlem Vozovna Komín kyvadlově zajistí linka 11. Náhradní dopravu mezi Vozovnou Komín a Mendlovým náměstí zajistí autobusové linky 44 a 84, které dle potřeby dispečeři posílí," uvedla Tomaštíková. I tady se poloha některých zastávek změní.

Silničáři dokončili první etapu městského okruhu Žabovřeská. Od ledna začne tramvajová výluka, potrvá dva roky

Ředitelství silnic a dálnic dnes zprovozní první etapu stavby velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici a současně zahájí výstavbu druhé etapy. Ta bude do konce roku obnášet především přípravné práce, 9. ledna začne tramvajová výluka,...

V neděli se vrátí dělníci do okolí Zvonařky. Do 21. ledna tam bude provoz omezený pouze na jeden pruh v každém směru. Těsně před křižovatkou Zvonařky a Dornychu pojedou auta ve směru na Hladíkovu protisměrným jízdním pruhem. Následovat bude druhá etapa s odlišným uspořádáním. Omezení v této ulici bude na některých úsecích trvat přibližně do května. Omezení souvisí s pokračováním prací na dokončení projektu Tramvaj Plotní. Práce tam ustaly kvůli odlehčení dopravy v situaci, kdy byl obtížný průjezd i přes Dornych a další části stavby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kopeme za Brno

Štítky uzavírky, rekonstrukce, lesnická, žabobovřeská, oprava, Bystrc, Brno, tramvajová dráha, Dopravní podnik města Brna, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Vozovna Komín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná oprava Lesnické a stavba Žabovřeské. Dva roky nepojede do Bystrce šalina jednička  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.