Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policejní akce Speed marathon: Řidiči nejčastěji porušovali povolenou rychlost

V rámci pravidelné akce Speed marathon policisté zjistili během čtyřiadvaceti hodin celkem 2281 dopravních přestupků, z čehož 1740 případů bylo porušení stanovených rychlostních limitů. A to i přes to, že byla veřejnost předem informována o stanovištích a celé akci.

Desítky zmařených lidských životů ročně

Pátý ročník policejní akce Speed marathon se konal na území celé republiky v pátek 14. srpna. Cílem podobných dopravně bezpečnostních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. I z tohoto důvodů o akci Policie ČR předem informovala. „Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně desítky zmařených lidských životů,“ uvedla tisková mluvčí policie Hana Rubášová. Rychlost totiž patří k jedné z nejčastějších příčin dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel, na počtu nehod se v prvních sedmi měsících roku 2020 podílí na 15,4 %, kdy při těchto nehodách zahynulo 103 osob.

1740 řidičů porušilo povolenou rychlost

Policisté během 24 hodin zkontrolovali téměř 5300 vozidel, z toho 2281 řidičů se dopustilo dopravních přestupků. 1740 řidičů pak porušilo povolenou rychlost. Dalšími přestupky bylo podle mluvčí v jednadevadesáti případech nepoužití bezpečnostních pásů, nevyhovující technický stav vozidel (62 případů), vozidla bez dálničních známek (27 případů) a čtyřicet řidičů bylo pod vlivem návykových látek.

O místech měření rozhodovala i veřejnost

Lidé navíc mohli po celý únor sami navrhovat místa, která považují za riziková a kde by měli podle nich policisté měřit rychlost. Policisté následně označená místa a lokality vyhodnotili a na základě předem určených kritérií vybrali 900 míst, kde v pátek dohlíželi a kontrolovali dodržování rychlostních limitů. Akce se měla původně konat v dubnu, kvůli vyhlášení nouzového stavu ale policisté akci odložili až na srpen.

Ani v Brně nejezdili řidiči ukázkově

V Jihomoravském si policisté na řidiče počíhali na více než stovce míst, v Brně přesně na sedmi místech. Ani v Brně nejezdili řidiči podle předpisů. Jen během dopolední služby zjistili policisté operující v Rokytově ulici a v Kníničské ulici v Brně osm řidičů, kteří jeli rychlostí 89 km/h na padesátce. „V Podivíně pak policisté  dálničního oddělení změřili hned dva řidiče, kteří jeli rychlostí vyšší než 190 km/h," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Speed marathon, Policie ČR, rychlost, dopravní nehody, bezpečnost na silnicích, Brno, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní akce Speed marathon: Řidiči nejčastěji porušovali povolenou rychlost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.