Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno zastropuje ceny za taxi přes aplikaci. Uber se do Brna nechystá, Bolt plánuje rozšíření mimo Prahu

V České republice začne od prvního července platit nová vyhláška ministerstva, která legalizuje taxislužby provozované pomocí mobilní aplikace. Brno už v minulosti zastropovalo ceny za jízdu taxi na svém území pro klasické taxislužby, nyní toto nařízení rozšiřuje i pro taxi přes aplikaci. V Brně působí hlavně lokální taxislužby, mezinárodní společnosti jako Uber nebo Bolt v místě neoperují. Uber to ani neplánuje. Bolt své rozšíření z Prahy zvažuje.

Bolt bude expandovat, zatím není jisté kam

Původně estonská firma Bolt (pod dřívějším názvem Taxify) plánuje rozšíření mimo Prahu. Konkrétní města expanze mezinárodní platforma nedokázala určit. „Od 1. července budeme mít možnost expandovat do dalších českých a moravských měst,“ uvedl regionální manažer pro střední a východní Evropu Roman Sysel. „V současné době ale nejsme schopni říct, do kterých měst a kdy naši službu rozšíříme,“ dodal.

Uber se naopak do Brna vracet nehodlá. „Aktuálně nemáme ohledně spuštění naší služby v Brně žádné novinky,“ sdělil manažer vztahů s veřejností Michal Marek.

Nikdo s námi nemluvil, zní od Liftaga

Bolt založil v roce 2013 devatenáctiletý student střední školy Markus Villig s cílem spojit všechny taxíky v Tallinu a Rize do jedné platformy. Služba startovala v srpnu 2013 a v roce 2014 expandovala do zahraničí.

Od února 2019 působí Bolt ve 30 zemích a 100 městech v Evropě, Africe, západní Asii a v Austrálii. Společnost prostřednictvím své aplikace přepravila přes 25 milionů cestujících po celém světě. loňském roce. zdroj: wikipedia

Zastropování cen se dotkne i taxislužby Liftago, která v Brně působí už několik let. Ceny za jízdu vyhláška však nijak neovlivní.

„Samotné omezení maximální ceny na kilometr a nástupní sazby jsme v rámci naší aplikace používali i nyní, přesto je pro nás nové nařízení překvapením. Nikdo z úředníků jej s námi nekonzultoval,“ řekl vedoucí marketingu společnosti Liftago Tomáš Kápl.

Uber dostal v minulosti červenou

Taxislužba Uber své služby začala nabízet od 1. února 2017, ale v dubnu téhož roku Krajský soud v Brně zakázal její činnost formou předběžného opatření. Soud tak vyhověl návrhu, které podala brněnská taxislužba LIDO TAXI RADIO.

Uber podal odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci, který toto opatření zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění a vrátil případ do Brna. Krajský soud v Brně poté opět vydal předběžné opatření, kterým zakázal společnosti poskytovat v Brně svoje služby.


Brno se nepřipojí k taxikářům proti Uberu, službu chce podpořit

Brno se nakonec nepřipojí k taxikářům v žalobě proti společnosti Uber nabízející přepravní služby. O rozhodnutí města dnes novinářům řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Společnost nyní v Brně nejezdí kvůli soudem stanovenému...


Minulý rok se na stranu Uberu v Brně postavilo město (tentokrát už s novou vládnoucí koalicí), které se odmítlo připojit k hromadné žalobě taxikářů proti přepravní službě. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) chtělo město učinit kroky, aby mohl Uber v Brně fungovat. Lidé by měli mít možnost rozhodnout se, jaký typ služby pro přesun využijí, uvedla v prosinci 2019 Vaňková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky taxislužby, Bolt, Uber, Liftago, mobilní aplikace, Brno, Praha, Česko, Markéta Vaňková, Krajský soud v Brně, Markus Villig, Michal Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zastropuje ceny za taxi přes aplikaci. Uber se do Brna nechystá, Bolt plánuje rozšíření mimo Prahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.