Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno se nepřipojí k taxikářům proti Uberu, službu chce podpořit

Brno se nakonec nepřipojí k taxikářům v žalobě proti společnosti Uber nabízející přepravní služby. O rozhodnutí města dnes novinářům řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Společnost nyní v Brně nejezdí kvůli soudem stanovenému předběžnému opatření. Město by naopak podle Vaňkové chtělo učinit kroky, aby mohl Uber v Brně fungovat. Lidé by měli mít možnost rozhodnout se, jaký typ služby pro přesun využijí, uvedla.

Společnost Uber ve vyjádření pro ČTK uvedla, že je otevřená dialogu s městem Brnem. "Věříme, že můžeme společným úsilím udržet město v pohybu," uvedli zástupci firmy.

Proti Uberu podala žalobu taxislužba Lido Taxi Radio, podle níž firma nesplňuje podmínky, které musí taxikáři dodržovat. Podle Vaňkové soudy v tomto sporu ještě meritorně nerozhodly. V minulosti ale soud vydal předběžné opatření, kterým zakázal Uberu v Brně poskytovat služby. Brno se chtělo za minulého vedení přidat k Lido Taxi Radio jako vedlejší účastník, soud to ale znemožnil.

Brněnští radní dnes rozhodli, že nebudou podávat dovolání a dál usilovat o možnost být vedlejším účastníkem. "Kdybychom ho podali, domáhali bychom se toho, že chceme stát na straně žalobců. Naše rozhodnutí je vedeno úvahou, že chceme zvolit takové kroky, které povedou k umožnění fungování Uberu v Brně," uvedla Vaňková.

Podle ní si město nechává zpracovat právní analýzu, jaké kroky by k podpoře služby mohlo udělat. "Jedna z cest je, že bychom zrušili naše vnitřní městské předpisy, což by mohlo vést k tomu, že by předběžné opatření muselo být zrušeno. Předběžné opatření totiž odkazuje na naše městské zařízení," objasnila Vaňková. Druhou možností je podle ní měnící se legislativa na úrovni státu. "Je možné, že díky změně daného zákona dojde k tomu, že bude moct Uber v Brně být. Je ale otázka, kdy to nabude účinnosti. Zatím je zákon schválený Sněmovnou a ještě ho čeká projednání v Senátu a podpis prezidenta," řekla Vaňková.

Podle primátorky je vhodné, aby bylo ve městě více služeb přepravního typu. "Občané by měli mít možnost rozhodnout se, který typ služby chtějí využít k přesunu z místa A do místa B," dodala Vaňková.

V Brně nyní platí předběžné opatření a Uber nemůže jezdit. Opatření nejprve vydal krajský soud, vrchní soud ho pak zrušil. Firma Lido Taxi Radio ale uspěla u Ústavního soudu se stížností a o věci musel znovu rozhodnout olomoucký vrchní soud. Jeho mluvčí Stanislav Cik dnes ČTK řekl, že soud v únoru část rozhodnutí krajského soudu potvrdil a část zrušil, nicméně opatření zůstalo nadále v platnosti.

Autoři

Štítky ČR, MHD, správa, služby, soud, taxi, Brno, firmy, Uber, 2.VERZE, AUDIO, Markéta Vaňková, předběžné opatření, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se nepřipojí k taxikářům proti Uberu, službu chce podpořit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.