Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Na Merhautce začaly práce na silnici. Cestující už ráno okusili první den výluk a uzavírek

Léta plánovaná oprava Merhautky je konečně tady. Během čtyř měsíců by měla jedna z hlavních dopravních tepen získat novou trať pro šaliny i silnici. Opravy by měly být dokončeny do konce června, do ulice však již ode dneška nevjedete autem a není průjezdná ani pro MHD.

Merhautovou už ode dneška neprojedete

Dneškem začínají uzavírky na Merhautce. Ulicí neprojede šalina ani osobní auta. Kopáči už uzavřeli vjezd a rozebrali první části kolejí. Opravovat se bude úsek od křižovatky s ulicí Jugoslávskou po křižovatku s ulicí Provazníkovou.

„Jsem velmi ráda, že se Merhautova konečně zbaví pověsti jedné z nejrozbitějších ulic v Brně a že se podařilo najít finance, termín i kapacity, aby k mnoho let plánované a opakovaně odsouvané opravě mohlo dojít,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Rekonstrukce je rozdělena na 3 etapy

„Oprava tramvajové trati bude spočívat v kompletní výměně stávajícího kolejového roštu obou kolejí a zřízení nové konstrukce tramvajové tratě na betonových panelech včetně všech dostupných protihlukových opatření podle aktuálních technických trendů – antivibračních rohoží, pryžových bokovnic a podobně.“ popisuje rekonstrukci generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

„Kryt tramvajového tělesa bude asfaltový a bude umožňovat pojíždění vozidly. Práce na trati jsou členěny do tří etap a budou koordinovány s opravou předjízdných pruhů, kterou zajistí Brněnské komunikace,“ dodal.

Opravovat se tedy bude na tři etapy, které rozdělí ulici na několik úseků, v nichž se postupně opravy budou provádět. První etapa rekonstrukcí začíná dnes a pojme úseky Provazníkova–Venhudova a Jugoslávská–Sýpka. Hotovo by mělo být 12. dubna.

Hned poté se dělníci pustí do částí od ulic Sýpka–Těsnohlídkova a Trávníky–Venhudova. Tady by měly práce trvat do 24. května tohoto roku. 

Poslední etapa bude probíhat v úseku Trávníky–Těsnohlídkova, ta by měla být hotová posledního června. 

Součástí projektu je i oprava zastávek na Jugoslávské. Zastávky budou mít po rekonstrukci bezbariérový přístup a opatřené budou elektronickými panely, které cestujícím poskytnou informace o odjezdech spojů, případně o mimořádných událostech v provozu. Dopravní podnik vymění i trolejové vedení v Merhautově ulici a částečně i napájecí a zpětné kabely. 

Přípravné práce začaly už v neděli 1. března, první etapa odstartovala dnes. Ode dneška platí také dopravní omezení.

„Neznamená to, že by se místní obyvatelé nebo podnikatelé ke svým nemovitostem po dobu oprav nedostali. Merhautova ulice bude vždy uzavřena jen v úseku, na kterém se zrovna bude pracovat. Lidé z ostatních částí ulice se bez problému dostanou ke svému domu nebo provozovně,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

Pro řidiče jsou proto ode dneška vyznačeny také objízdné trasy přes Vranovskou, Svitavskou, Dačického, Dukelskou třídu, Tomkovo náměstí až na Provazníkovu. 

Provoz městské hromadné dopravy v ulici Merhautova ovlivní oprava po celou dobu jejího trvání. Tramvaj linky 5 ulicí neprojede ode dneška do konce června, náhradní doprava pro cestující však bude zajištěna. „Tramvajovou linku 5 odkloníme do smyčky Zemědělská. Náhradní dopravu zajistí autobusová linka 46, kterou povedeme z Provazníkovy souběžnou ulicí Jugoslávskou až do uzlu Jugoslávská. Zde je možný přestup na tramvajové linky 3, 5, 9, 11,“ popsal opatření dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Náklady na opravu tramvajové tratě a souvisejících konstrukcí jsou 114 miliónů Kč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, výluky, uzavřená Merhautova, šalina, silnice, rekonstrukce, oprava, Dopravní podnik města Brna, Markéta Vaňková, tramvajová dráha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Na Merhautce začaly práce na silnici. Cestující už ráno okusili první den výluk a uzavírek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.