Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na jihu Moravy kvůli větru znovu padají stromy, zasahují hasiči

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes od rána opět vyjíždějí k událostem v souvislosti se silným větrem, nejčastěji k popadaným stromům. Evidují kvůli tomu zatím tři desítky výjezdů. Vítr poškodil i střechy, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. V minulém týdnu se i jihem Moravy prohnala větrná bouře Sabine, hasiči kvůli ní tehdy měli bezmála 300 výjezdů.

Hasiči dnes v souvislosti se silným větrem zatím nejčastěji zasahovali na Blanensku, v Brně a na Brněnsku. Po jednom výjezdu evidují na Břeclavsku a Znojemsku, tři na Vyškovsku. „Většinou jde o popadané stromy, ale například v Brně zasahujeme i u poškozené střechy," uvedl mluvčí. První výjezd kvůli silnému větru měli v 8:20, kdy vyjížděli na Vyškovsko.

Před silným větrem dnes varovali meteorologové, jeho rychlost má v nárazech dosahovat až 70 kilometrů v hodině. Nebude tak silný jako při nedávné vichřici Sabine, podle meteorologů ale může lámat větve a poškozovat stromy a způsobit menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé by měli zajistit okna, dveře, zabezpečit skleníky a být opatrní při pohybu venku.

Při bouři Sabine dosáhl vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. V Jihomoravském kraji vichřice zaměstnala hasiče i energetiky. Hasiči v terénu během tří dní zasahovali v souvislosti se silným větrem u 286 událostí, odstraňovali především popadané stromy. Energetická společnost E.ON jen v pondělí evidovala asi 16.000 domácností bez elektřiny, vyhlásila kalamitní stav. Tisíce domácnosti byly bez elektřiny ještě v úterý, postupně jich ale ubývalo. Záchranáři v souvislosti s vichrem evidovali tři zraněné lidi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky hasiči, vítr, stromy, zásah, padající, strom, vichřice, Morava, Storm Ciara, Jihomoravský kraj, Jaroslav Mikoška, Brno, okres Vyškov, okres Břeclav, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy kvůli větru znovu padají stromy, zasahují hasiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.