Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dopravní podnik do šalin aplikuje antibakteriální nástřik. Chce snížit riziko přenosu infekcí

Dopravní podnik chce pomoci se snížením rizika přenosu infekcí, do svých vozů MHD tak hodlá aplikovat speciální antibakteriální nástřik, který má zabránit přilnutí nebezpečných patogenních organizmů. Ty poté také zlikviduje. Účinnost postřiku ukáže po dvou měsících mikrobiologický rozbor.

„Denně převezeme milion lidí a chceme, aby pro ně byla hromadná doprava bezpečným místem. Trendy v této oblasti dlouhodobě sledujeme a testujeme. Na základě výsledků mikrobiologických rozborů Krajské hygienické stanice JMK vyhodnotíme, zda by tato technologie mohla mít pozitivní vliv na prostředí, kde se přirozeně shromažďuje větší množství lidí. Pokud by testy prokázaly dlouhodobý efekt, uvažovali bychom o aplikaci v dalších vozech,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Nástřik má podle odborného posudku vydaného Státním zdravotním ústavem eliminovat výskyt bakterií a kvasinek.

Pro testování si dopravní podnik vybral dvě větší šaliny - KT8 a Škoda 13 T známou jako Porsche. Pracovníci odebrali vzorky pro rozbory z míst, kterých se lidé nejvíc dotýkají a na kterých bakterie nejvíc ulpívají. Mikrobiologické rozbory se budou opakovat po dvou měsících, aby se zjistila účinnost. 

„Podobnou technologii, ale na jiném principu, už jsme v minulosti testovali. Efekt se dostavil, ale bohužel byl pouze krátkodobý,“ vysvětlil Havránek. Pro větší ochranu cestujících podnik pravidelně v době chřipkové epidemie používá na čištění vozů koncentrovanější dezinfekci.

Před aplikací ochranné antibakteriální vrstvy bylo nutné důkladné očištění a odmaštění interiéru vozů, aby nástřik k povrchu pevně přilnul. Samotný nános na okna, madla, sedačky i jejich rukojeti v jedné tramvaji trval 45 až 60 minut.

Evidenční čísla testovaných tramvají jsou 1703 a 1919. Cestující na ně nejčastěji narazí na linkách 8 a 6.

Dopravní podnik se snaží jít s dobou a zkouší móderní trendy ve všech oblastech. Nyní testuje prostředky, které by zabránily usazování vody a nečistot ve vozech. Tyto prostředky se začaly ve vozovně používat hlavně při mytí autobusů v myčkách, nanáší se však i samostatně. I tady na vyhodnocení účinnosti dopravní podnik ještě čeká. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dpmb

Štítky dpmb, Brno, antibakteriální nástřik, Dopravní podnik města Brna, Krajská hygienická stanice, Státní zdravotní ústav, Porsche, infekce, Škoda 13T

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik do šalin aplikuje antibakteriální nástřik. Chce snížit riziko přenosu infekcí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.