Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pokuty za čtvrt miliardy korun a přes sto tisíc nehod. Dopravní policie zveřejnila statistiky za loňský rok

Každý to zná, sem tam člověku ujede noha na plynu a je to tam. Buďto má člověk před obličejem pokutový bloček nebo za nějakou dobu obálku ve schránce. Policisté loni řešili přes čtyři sta tisíc přestupků a zveřejnili statistiky za rok 2019.

Čtyři sta tisíc řidičů obdrželo nepotěšující psaní

Že by svou práci policie nedělala pořádně, to se rozhodně nedá říct. Loni policisté řešili přesně 426 189 přestupků. Z toho bezmála čtyři sta tisíc přestupků přišlo domů řidiči ve formě „potěšujícího“ psaní a na místě policisté odměnili pětatřicet tisíc hříšníků.

Ach, ty telefony

Nejčastějším prohřeškem českých řidičů je nepozornost za volantem. Za telefonování a podobné prohřešky policisté rozdali třicet tisíc pokut a vybrali čtrnáct milionů korun.

Co do počtu pokut jsou na druhé příčce s pěti tisíci chodci a do policejní kasičky přispěli částkou lehce nad milion. Třetí jsou cyklisté, kteří obdrželi dva a půl tisíce pokut. Bramborová medaile putuje k motorkářům, kteří mají na svém kontě něco přes tisíc pokut.

Na českých silnicích se prohánělo téměř sedm tisíc opilých řidičů

Během roku 2019 policisté odhalili téměř sedm tisíc opilých a lehce přes dva tisíce zdrogovaných řidičů. Přesně u 2063 řidičů policisté zjistili, že nemají řidičské oprávnění.

Následky na životě a zdraví loni poklesly

Co se týče vážnějších případů, tak na českých silnicích bylo přesně 107 572 nehod při kterých zemřelo 547 lidí, přes dva tisíce lidí muselo být převezeno do nemocnice a ošetřeno na místě bylo téměř pětadvacet řidičů. Celkově se v loňských nehodách způsobila škoda za téměř sedm miliard korun. 

Lehce pozitivnější je, že loni se na českých silnicích usmrtil třetí nejmenší počet osob a těžce zraněných bylo nejméně od roku 1961. Lehká zranění během nehody poklesla o pět procent. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dálnice, silnice, přestupky, nehody, policie, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuty za čtvrt miliardy korun a přes sto tisíc nehod. Dopravní policie zveřejnila statistiky za loňský rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.