Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zpáteční jízdenka v Českých drahách je už minulostí. Cestující zuří a sepisují petici

České dráhy (ČD) od 15. prosince 2019 zrušily zpáteční jízdné. To pohoršilo velkou řadu cestujících, kteří už teď nemají možnost koupit si jízdu tam i zpět, ale ani nárok na slevu pět procent. Zvýhodnění se dočkali senioři a studenti, kteří teď mají nárok na slevu do 1. třídy.

Petici pro znovuzavedení zpáteční jízdenky podepsala už téměř tisícovka lidí

Přijít k pokladně, zaplatit jízdenku, nahlásit, že chcete zpáteční a dostali jste pětiprocentní slevu, která nebyla nijak obrovská, ale potěšila. To už je minulostí, protože České dráhy (ČD) zrušily zpáteční jízdné. Momentálně už je potřeba koupit jízdu tam i zpět a to bez nároku na slevu. 

„Díky dynamickému tarifu dnes dávají naši zákazníci přednost kombinaci dvou jízdenek, například Flexi zvýhodněné a Vázané, před zpáteční slevou, protože je to pro ně cenově výhodnější,“ uvedl pro server zdopravy.cz mluvčí ČD Radek Joklík.

Cestujícím se takový počin nelíbil natolik, že dokoce začali sepisovat petici pro zpětné zavedení zpáteční jízdenky. Autorem petice je Jan Dlask a momentálně je podepsáno téměř tisíc lidí. Paradoxem je, že se zrušením zpáteční jízdenky nemají cestující nárok na slevu a navíc ČD od roku 2020 mírně zdražily.

„To je zvlášť nekorektní v situaci, kdy stát vynakládá nezanedbatelné finanční prostředky na hrazení slev určitým skupinám obyvatelstva, kterým se tak jízdné v minulosti naopak výrazně zlevnilo. Žádáme proto znovuzavedení zpátečních jízdenek,“ stojí v petici.

Senioři a studenti mají teď narok na slevu do 1. třídy

V petici Dlask naráží na to, že studenti a senioři se dočkali velkého zlevnění jízdného, zatímco pracující se dočkali pouze zdražení a zrušení slevy. Tyto dvě skupiny cestujících se však dočkali další výhody a tou je zlevnění jízdného do 1. třídy. Pokud si student nebo senior nainstaluje aplikaci IN50 od Českých drah, tak tam má možnost slevy pro tuto třídu. ČD argumentují, že se nejedná o státní slevu, která platí pouze ve druhé třídě. 

Nákup této karty vyjde na 450 korun. Studenti a senioři nepojedou tak levně, jako kdyby se svezli druhou třídu, ale jízdenka v první třídě je stále vyjde levnější než plná cena jízdenky v druhé třídě. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zpáteční jízdenka, zrušení, České dráhy, sleva, studenti, senioři, petice, jízdné, Jan starší Kinský z Vchynic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpáteční jízdenka v Českých drahách je už minulostí. Cestující zuří a sepisují petici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.