Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jihomoravském kraji budete bez jízdenky muset nastoupit do speciálně označeného vagónu

Vlaky Českých drah v Jihomoravském kraji od začátku ledna budou mít speciální vagóny označené zeleným pruhem, kde si budete moci koupit jízdenku. Pokud cestující bez jízdenky nastoupí do jiného vagónu, tak bude označen jako cestující bez dokladu.

Zelený pruh pod střechou

Začátkem nového roku proběhnou na území jihomoravského kraje velké změny ve vlakové dopravě. Pokud nebudete mít dopředu koupenou jízdenku, tak na železniční linky S2 (Brno – Březová nad Svitavou) a S3 (Tišnov – Břeclav) budete muset nastoupit do speciálně označených dveří.

Vagón bude mít pod střechou vagónu zelený pruh s nápisem „Jízdenky Info Tickets“ a v něm bude možné si koupit jízdenku. „V tomto vagónu se průvodčí budou převážně zdržovat, prodávat jízdenky a informovat cestující. Cestující bez jízdenky nastoupí do tohoto vozu, počká na průvodčího, a koupí si od něj jízdenku,“ uvedla pro server zdopravy.cz mluvčí Jihomoravské kraje Monika Brindzáková.

Ze začátku budou průvodčí shovívaví

Pokud na zastávce bude uzavřená pokladna, tak vám průvodčí prodá jízdenku bez přirážky, jako to bylo doposud. Pokud bude pokladna otevřená, tak cestující doplatí padesát korun.

V případě, že cestující bez jízdenky nastoupí do jiného vozu než toho určeného pro prodej jízdenek, tak bude považován za cestujícího bez platného dokladu, tedy za černého pasažéra, a dostane za to pokutu. Protože se jedná o nově zavedený systém, tak z počátku budou kontroly shovívavější. 

Jak to bude reálně fungovat a zda to bude pro pasažéry výhodou se uvidí až od nového roku. Zatím na to nejsem moc dobré ohlasy. "Hledání speciálního vagónu u lokálky, pokud budou dva vagóny celkově, problém nebude. Ale pokud budu spěchat z Brna, odkud jezdí vagónu podstatně víc, tak si umím představit, že to problém bude," říká pravidelný cestující Roman Halm z Velkých Pavlovic.

Cestující nebudou obtěžováni neustálou kontrolou

Jeden z hlavních důvodů zavedení nového systému je omezení záměrného nastupování do vagónů, kde se průvodčí dostane až za dlouho, tak je tedy možné cestovat bez jízdenky. „Od ledna nového roku cestující bez jízdenky zaplatí postih v plné výši. Doteď si obvykle připlatí jen čtyřicet korun a koupí si jízdenku u průvodčího,“ uvedla pro server  zdopravy.cz Brindzáková.

Cestující s novými pravidly budou méně obtěžování neustálou kontrolou jízdenek. Cestující na invalidním vozíků, s kočárky nebo koly budou moci nadále nastoupit do jakékoliv části vlaku.

Z šestapadesáti pokladen zbyde dvaačtyřicet

Od ledna příštího roku se zredukuje i počet prodejních míst. Ze současných šestapadesáti pokladen se počet zredukuje na dvaačtyřicet. Půjde o stanice Adamov zastávka, Brno-Chrlice, Čebín, Hrušovany nad Jevišovkou, Hustopeče u Brna, Křenovice horní nádraží, Moravská Nová Ves, Moravské Bránice, Střelice, Valtice město a Žabčice. Dále zmizí pokladny zřizované Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a to Kobylí na Moravě, Nemotice, Rousínov a Velká nad Veličkou.

Můj vlak, nebo Poseidon?

Se změnami, kdy správa vlaků v jihomoravském spadá od nového roku pod Jihomoravský kraj (JMK) a ne pod správu Českých drah (ČD), stále není známe, jestli bude možné využívat i aplikaci Můj vlak (ČD), nebo jen aplikaci Poseidon (JMK). „S přechodem bude zajišťovat odbavení, a tedy i výběr tržeb z prodeje jízdenek Jihomoravský kraj. Je tedy na jeho rozhodnutí, jak bude odbavení cestujících ve vlaku probíhat,“ říká mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky České dráhy, Jihomoravský kraj, Poseidon, změna, zelený pruh, nový rok, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Břeclav, Tišnov, Březová nad Svitavou

V Jihomoravském kraji budete bez jízdenky muset nastoupit do speciálně označeného vagónu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.