Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S novým školním rokem bezpečně

Příští týden začíná v České republice nový školní rok. Děti se vrací do školních lavic. Někdo o ročník výš, někdo přechází na vyšší stupeň vzdělání, a pak jsou tady nově příchozí, prvňáčci. Často nejmladší samostatní účastníci silničního provozu. Nejen na ně číhá po prázdninovém režimu v dopravním prostředí zvýšený provoz a s ním spojeno spoustu nástrah, které zvyšují rizika dopravních nehod. Právě proto bude Policie České republiky i Tým silniční bezpečnosti v pohotovosti se svými preventivními opatřeními a akcemi.

V České republice dochází dle statistik k mnoha vážným zraněním a usmrcením dětí. V roce 2018 vyhaslo při dopravních nehodách 19 dětských životů. Osm z usmrcených dětí byly chodci, jedenáct dětí byly spolujezdci v osobním automobilu. Oproti roku 2017 je to nárůst o 10 usmrcených dětí!!! O letních prázdninách zemřelo v roce 2018 na českých silnicích 6 dětí, z toho 5 v červenci. Tolik „suchá“ data. „Při bližším zkoumání zjišťujeme, že většinu tragických následků nemají na svědomí děti, ale dospělí. Pouze jedno usmrcené dítě jako chodec zavinilo dopravní nehodu,“ říká Jan Straka z Policejního prezidia ČR.

Každá cesta do školy s sebou přináší i některá úskalí, na která je nutné upozornit. Jedním z nich je i nebezpečí při pohybu dítěte v dopravě. Pokud si uvědomíme, že z celkového počtu všech úrazů dětí tvoří dopravní úrazy více než 40 % a úmrtí 31 %, vyplyne nám závažnost této problematiky. V silničním provozu realitou je, že dítě není ničím chráněno a případný střet s vozidlem vždy prohraje dítě.

Děti, které se vrací po prázdninách, jsou plné zážitků, které chtějí sdílet se svými kamarády a jsou ještě nesvázané povinnostmi, nesoustředí se a nedbají tolik opatrnosti. Řidiči by se měli speciálně v okolí škol pohybovat s nejvyšší opatrností, snížit rychlost, sledovat okolí a věnovat se plně řízení, a to nejenom na začátku školního roku. Specifickou kategorií školáků jsou prvňáčci. Nemají zkušenost, díky které neodhadují správně a bezpečně vzdálenost jedoucích vozidel, jejich rychlost a mnohé další. Rodiče by měli před začátkem školního roku s dítětem projít celou trasu do školy. Vysvětlit zásady bezpečného pohybu v silničním prostředí a natrénovat trasu. Natrénovat především bezpečné a správné přecházení vozovky. „Děti musí vědět, v jakých místech nejbezpečněji přecházet vozovku. Současně je důležité zdůraznit, že ne vždy je dobré spoléhat na ostatní. Řidič vozidla může dítě přehlédnout a všichni víme, že chodec nemá absolutní přednost na přechodu pro chodce. Také dobrovolníci u přechodů pro chodce nemusí být tak efektivní, jak se na první pohled zdá. Nejmenší si zvyknou na doprovod při zastavování dopravy, který tam příště být nemusí…,“ dodává Stanislava Jakešová, dopravní expert Týmu siliční bezpečnosti.

V současné době se děti do školy dopravují různě. V České republice je trend vozit své dítě do školy automobilem. Zdá se to bezpečné a pro rodiče pohodlnější, ale i zde je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Například při parkování u školy, při vystupování vlastního dítěte, i při samotné jízdě se snažíme neohrozit ostatní děti. Ne vždy je stav a okolí školy bezpečné, především z pohledu zvýšeného automobilového provozu. Liberecký kraj realizoval projekt, který analyzoval podmínky bezpečnosti silničního provozu u vybraných škol a navrhoval instalaci vhodných a levných vylepšení místního dopravního inženýrství. „Okolí většiny škol vykazuje nadměrný provoz vozidel, a to zejména v ranních hodinách, kdy rodiče přivážejí děti. U spousty škol by pomohlo více parkovacích míst, ale i další navržené prostředky pro zvýšení bezpečnosti pohybu dětí a zklidnění dopravy,“ vysvětluje Martin Bednář ze spol. DEKRA.

Situaci, která přináší rizika vzniku dopravních nehod s účastí dětí, se snaží řešit projekt Markétina dopravní výchova, která komunikuji nejen s dětmi, ale také s rodiči, jakožto dospělými účastníky silničního provozu. Snahou je upozornit a informovat o základních pravidlech bezpečného pohybu v silničním provozu. S projektem se budou setkávat děti ve školách během celého školního roku, pedagogové na seminářích na podzim 2019, rodiče na různých místech prostřednictvím tiskovin, video spotů, ad.

Spolu s Týmem silniční bezpečnosti připravila Policie České republiky na začátek letošního školního roku nový edukativní sešit, který představuje dětem každý týden nové téma vztahující se k osobní bezpečnosti v silničním provozu. „Zebra se za tebe nerozhlédne je projekt s dlouholetou tradicí, který potřeboval po letech oživit. Forma pracovního sešitu s týdenními tématy bude provázet děti celý školní rok. Pracovat s úkoly mohou jak ve školním prostředí, tak doma s rodiči. Našim cílem je sešit rozšířit mezi co nejvíce účastníků silničního provozu, aby si osvojili základní pravidla  bezpečného chování a uvědomili si vlastní zranitelnost,“ sdělila Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejní prezidia ČR.

Autoři

Štítky Tým silniční bezpečnosti, auto, děti, prázdniny, Česko, silniční provoz, dopravní nehoda, školní rok, Policejní prezidium České republiky, Policie České republiky

S novým školním rokem bezpečně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.