Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno zavalily sdílené koloběžky Bird. Magistrát o ničem nevěděl, schůzce s provozovatelem se ale nebrání

Sdílené elektronické koloběžky fungují po Praze už i v Brně. V Praze dopravní prostředek nabízí konkurenční firma Lime, v Brně je to Bird. Magistrát však o plánovaném provozu společnosti Bird nic nevěděl. Provozování těchto služeb totiž magistrát dlouhodobě řeší se společností Lime.

V centru Brna a okolí je rozmístěno několik desítek modrých sdílených elektronických koloběžek Bird. První jízda je zdarma. Za každou další pak zaplatíte za samotné zahájení jízdy 25 korun. Následně za každou další minutu používání si služba řekne o 3 koruny. Cena se pak strhává z kreditu, který se dobíjí přes kartu či Google/Apple Pay.

Jednání s Lime proběhne dnes

Na koloběžce pak můžete jezdit ve vymezené ploše města, která zahrnuje kromě centra jen jeho západní část. Magistrát však o zavedení koloběžek Bird v Brně nebyl dopředu informován. Dlouhodobě totiž jedná se společností Lime, který provozuje tuto službu v Praze. Vnímáme, že se tento typ dopravy dříve či později v rámci města více rozšíří. Tomuto trendu se vedení města nebrání. Situaci monitorujeme a už delší dobu se připravovalo jednání se společností Lime,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Brna Anna Dudková. Jednání o podmínkách provozování těchto služeb přijatelných pro společnost i město je naplánované na dnešek.

V případě využívání například stojanů na kola/koloběžky musí mít firma vyřízený zábor veřejného prostranství, který má oficiální postup. „Pokud je někde umístěný stojan bez tohoto souhlasu se záborem, pak se firma vystavuje riziku postihu. Pokud firma nevyužívá pevné stojany, je situace komplikovanější. Všechny právní náležitosti této problematiky ale ještě blíže analyzujeme,“ doplnila Dudková.

Dohoda s městem je na místě

Obecně ale pro firmu platí stejná nařízení jako pro ostatní podnikatelské subjekty. Pokud ovšem budou koloběžky parkovat na místech k tomu určených. To ale není příliš reálné a dohoda s městem je na místě. Jakmile budou tyto koloběžky parkovat tam, kde nemají, půjde o nelegální zábor. „Zákon pohlíží na koloběžky jako na jízdní kola. Strážníci si proto budou všímat i toho, zda na nich lidé jezdí jen tam, kde je to povoleno, nebo jestli má koloběžka veškerou povinnou výbavu,“ doplnil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Aktuálně tedy není možné na koloběžce vjíždět a pohybovat se na ní například v ulici České nebo se na koloběžce nesmí jezdit po chodníku.

Prioritou města je bezpečnost

Radní pro dopravu Petr Kratochvíl se přitom nebrání ani schůzce s provozovatelem koloběžek Bird. „Město se nebrání podpoře tohoto způsobu dopravy, jak už bylo avizováno dříve, ale prioritní je pro něj vždy zachování bezpečnosti všech lidí pohybujících se ve veřejném prostoru,“ popsala Dudková.

Firma Bird o zavedení koloběžek v Brně přitom nedala vůbec vědět. O tom, že koloběžky po Brně fungují není zmínka ani na webu společnosti. Provozuje ji tu alespoň pár cedulek na koloběžkách společnosti Yoyoway s.r.o. pod kterou Bird patří. Firma vznikla letos v květnu.

Štítky sdílené koloběžky, magistrát, Bird, Lime, policie, Brno, Praha, doprava, Google, Apple Pay

Brno zavalily sdílené koloběžky Bird. Magistrát o ničem nevěděl, schůzce s provozovatelem se ale nebrání  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.