Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autobusové nádraží u Grandu v Brně bude bezbariérové, město nechá upravit okolí

Autobusové nádraží u Grandu nyní prochází rekonstrukcí, na konci ní bude cestující čekat nová čekárna, prodejna jízdenek a toalety. Mimo to však město nechá provést jednu výraznou změnu, kterou velmi ocení především lidé s fyzickým hendikepem. Okolí nádraží bude totiž upraveno tak, aby bylo bezbariérové.

Nádraží u Grandu doplní nájezdy a další bezbariérové úpravy

„Jsem rád, že se nám daří ve městě bořit bariéry, a že se tak město mění v přívětivější. Bezbariérovost usnadní přístup nejen maminkám s dětmi či vozíčkářům, ale všem návštěvníkům nádraží a zastávek,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Brno vyčlenilo 1,6 miliónu korun, na doplnění přestavby funkcionalistického autobusového nádraží od architekta Bohuslava Fuchse, chráněné, jako kulturní památku o úpravu chodníku podél nádraží právě kvůli snížení bariér cestujících.

S bezbariérovým přístupem se počítá i v případě rekonstrukce tramvajové tratě do Líšně, kde se budou bezbariérové přístupy na šesti zastávkách

 „Nově zrekonstruované nádraží doplníme o unikátní 3D infopanel, který vzniká ve spolupráci se studenty brněnské VUT. Informační panel bude doplněn jak 3D modelem nádraží, tak i komunikátorem, který usnadní orientaci všem cestujícím, především pak zrakově a sluchově postiženým,“ dodal Hladík.

Brno doplní indukční smyčky pro sluchově postižené

Na základě analýzy potřebnosti doplní Brno přepážky svých odborů o dvacet jedna indukčních smyček pro neslyšící. Dalších šest poputuje do jednacích sálů magistrátu. Celková cena pořízení těchto zařízení bude 140 tisíc. 

„Chtěli jsme vyjít vstříc sluchově postiženým, kteří si často stěžují na špatnou srozumitelnost mluveného slova na přepážkách úřadu, či ve velkém sále zastupitelstva. Nově instalované smyčky jsou řešením pro sluchově postižené, kteří nosí sluchadla, nebo mají kochleární implantát. Pomůže jim tak úplně překonat akustické rušení okolí, a poskytne jim plnohodnotný poslech,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Indukční smyčka je zařízení, které umožňuje plnohodnotný poslech lidem s naslouchadly, či kochleárními implantáty, především pak v místech, kde je velké akustické rušení a samotné sluchadlo není dostačující.

Foto Tomáš Jelen / iRozhlas.cz

Štítky autobusové nádraží, Grand, bezbariérové, indukční smyčky, Brno, rekonstrukce, Petr Hladík, KDU-ČSL, Bohuslav Fuchs, Líšeň

Autobusové nádraží u Grandu v Brně bude bezbariérové, město nechá upravit okolí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.